Disruption – data bliver morgendagens guld

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Big data

Disruption – data bliver morgendagens guld

Kunstig intelligens og disruption er næsten blevet hverdagsord i det danske sprog.

De teknologier, der forbindes med kunstig intelligens, er under hastig udvikling især på grund af computerens stigende regnekraft og voksende datamængder - blandt andet som følge af, at sensorer indlejres i flere og flere ting.

Førerløse biler, ekspertsystemer, som understøtter, at man i diagnose og behandling af alvorlige sygdomme kan trække på den samlede globale forskningsviden, er blot nogle af de eksempler, som er muliggjort gennem udviklingen i kunstig intelligens.

Analyse og Erhvervsfremme - hvem er vi?

Kunstig intelligens-teknologier har brede anvendelsesperspektiver, som vil påvirke hele arbejdsmarkedet markant. De rummer potentialer for udviklingen af et mere bæredygtigt samfund og en øget velfærd, men samtidig er der også en række potentielle risici forbundet med udviklingen med et samfund, som knækker midt over og med en øget ulighed og manglende transparens i beslutningsprocesser.

Den øgede brug af beslutningsstøttesystemer kan være til gavn inden for en række områder som bl.a. uddannelse og sygdom. Fordi det bliver muligt at trække på global viden og samtidig skræddersy løsninger til den enkelte.

Men vi er på vej ind i, hvad nogle kalder for den algoritmiske økonomi. Og med den er der også en voksende risiko for, at vi forlader os på beslutningsstøttesystemer med data, som har indlejrede bias, og som kan medføre, at vi uretmæssigt ikke bliver skønnet kreditværdige eller ikke bliver kaldt til ansættelsessamtale, fordi der er bias i de underliggende data, algoritmerne bygger på.

Samtidig bliver data morgendagens guld, og de, der sidder på data, kan få en hidtil uset magt. Derfor er rettidig omhu og en bred folkelig debat om, hvad vi vil, og hvad det er for visioner, vi har for udvikling og udnyttelse af kunstig intelligens, afgørende.

Dette og andre temaer behandles i den rapport, som Teknologisk Institut har udarbejdet til SIRI-Kommissionen på opdrag af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), som sammen med folketingsmedlem Ida Auken fra det Radikale Venstre har taget initiativ til SIRI-Kommissionen.

Læs rapporten Kunstig Intelligens - Morgendagens Job og Samfund.

Få overblik over teknologiens indflydelse på dit felt
På Teknologisk Institut kombinerer vi stærke samfundsfaglige kompetencer med dokumenteret forskning og ny viden inden for teknologi. Vi trækker på specialister inden for stort set alle felter. På den måde får du bedst mulig indsigt i udviklingen inden for dit fagområde.

Læs mere om vores kompetencer inden for Teknologi og Samfund