F&U-milliarder genererer økonomisk gevinst

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Robot med vision og sugekop, der tager termostat op af papkasse.

F&U-milliarder genererer økonomisk gevinst

Danmark investerer årligt ca. 20 milliarder offentlige kroner i forskning og innovation, og det betaler sig: Danske virksomheder opnår en økonomisk gevinst på 34 procent for hver ekstra krone, de investerer i forskning og udvikling, viser ny undersøgelse.


- Det er en god investering, siger faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.

- En gevinst på 34 procent kan man ikke opnå ret mange andre steder. Så skal man i hvert fald satse. Og det er egentlig meget interessant, for mange opfatter det at gå med i forsknings- og udviklingsprojekter som et sats, men det er i virkeligheden en ret sikker investering med mulighed for både et stort økonomisk afkast såvel som en fremtidssikring af en virksomheds lønsomhed, tilføjer han.

Søren Peter Johansen mener, at endnu flere danske virksomheder bør gå med i F&U-projekter.

- Det er tit os på Teknologisk Institut, der henvender os til virksomheder med en konkret projektidé, men vi vil rigtig gerne have virksomheder til at henvende sig til os også.

Teknologisk Institut kører mange projekter sammen med forskellige danske virksomheder. Bl.a. for Danfoss i hhv. Gråsten og i Silkeborg, hvor arbejdsgange, der i dag bliver udført manuelt, bliver automatiseret. Bl.a. arbejdes der på, at en Robot CoWorker skal håndtere en papkasse, en rumdeler samt x antal termostater, der skal pakkes i flere lag i en og samme arbejdsproces.

- Det er en avanceret automatisering, som virksomheden nok ikke selv ville være gået ind i uden os som udviklingspartner, uddyber Søren Peter Johansen.

Støbeforme i ekspanderet polystyren med robotteknologi

Odico i Odense er et godt eksempel på et konkret produkt, som er startet som et F&U-projekt.

På Odico udskæres støbeforme i ekspanderet polystyren (EPS) direkte fra CAD-tegninger med robotteknologi, og teknologien er blevet til i samarbejde med Teknologisk Institut i projektet Bladerunner.

Industriel udskæring af avancerede støbeforme i ekspanderet polystyren muliggør en både billig og effektiv produktion af komplicerede designs, som ellers ville være svært realiserbare eller uden for en tilgængelig økonomisk ramme.

- Med det projekt er vi med til at forandre hele betonindustrien såvel som arkitekternes kreative udfoldelsesmuligheder, samtidig med at vi har hjulpet en virksomhed på vej med en konkret forretningsidé, siger Søren Peter Johansen.

- I Odicos tilfælde har vi også hjulpet dem med at søge flere penge til at videreudvikle konceptet. Nu arbejdes der på at kunne lave støbeforme, hvor to robotarme laver dobbeltkrumme overflader, tilføjer han.

Videreudviklingen af Bladerunner er finansieret af højteknologiforden.
 

Mobile industrirobotter

MiR laver mobile industrirobotter og samarbejder ligeledes med Teknologisk Institut i det europæiske ARTEMIS-JU-projekt R5-COP, som handler om at øge fleksibiliteten af robotsystemer ved brug af modulær teknologi.

I projektet arbejder Teknologisk Institut på at udvikle et centralt styringsmodul og forskellige typer af modulære sammenkoblingskomponenter, der skal gøre det nemt at omstille mobile robotter til nye arbejdssituationer.

MiR leverer her robotplatformen, der skal anvendes til at teste systemet. Sammen med Teknologisk Institut arbejdes der i projektforløbet hen imod konkrete brugsscenarier.
 

Automatisering og produktudvikling for F&U-midler

Mange små og mellemstore virksomheder ved ikke, hvordan de skal komme igang med at søge udviklingsmidler.

- Men det gør vi. Og det kan vi hjælpe dem med, siger Søren Peter Johansen og fortsætter.

- Og vi kan også hjælpe dem igang med konkret automatisering af forskellige arbejdsgange og processer i deres fremstilling såvel som med udviklingen af nye produkter. Det er sådan set bare at tage fat i os.

Sammenlignet med de øvrige nordiske lande, får danske virksomheder mest ud af deres investeringer i forskning og innovation.

Løbende ansøgningsmuligheder​

I EU's forsknings- og Innovationssatsning, Horizon2020, deltager bl.a. forskellige danske virksomheder med cases.

Således ønsker Linimatic i Helsinge at anvende fleksible robotter til slibning og polering af emner, Averhoff i Århus ønsker at automatisere affaldssorteringen yderligere og Contex i Svendborg ønsker at indføre fleksible robotter, som kan flyttes rundt i produktionen mellem de mange forskellige processer, som hver især ellers ikke er rentable for automation.

Der er løbende ansøgningsmuligheder for Horizon2020-midler.