Femtosekundlaser - bearbejdning af tynde materialer

Kasper  Vestentoft

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 33 65.

Laser

Femtosekundlaser - bearbejdning af tynde materialer

Hos Teknologisk Institut Nano- og Mikroteknologi har vi som nogle af de få i Danmark en femtosekund-laser. Udstyret kan som noget unikt bearbejde tynde materialer uden at forårsage termiske skader.

Kold bearbejdning giver nye muligheder
Ulempen ved laserbearbejdning er, at der udskilles meget varme i bearbejdningsprocessen. Det gør det svært at behandle specielt tynde emner, der nemt bliver ødelagt, når det omkringliggende materiale absorberer varmen i processen.

Femtosekund-laseren leverer en laserstråle med pulser af ekstrem kort varighed på 150 femtosekunder. Det svarer til, at pulsen er 45 mikrometer lang, hvilket svarer til cirka et hårs bredde. Den korte puls betyder, at energien fra laserlyset ikke når at diffundere ud i materialet. Der sker en såkaldt ”kold” bearbejdning, som gør det muligt at bearbejde tynde materialer.

Alsidigt værktøj
Femtosekund-laseren konkurrerer med andre lasertyper, der ofte er billigere på grund af indkøbspris og bearbejdningstider. Det er dog ikke altid, at andre lasere kan levere den ønskede kvalitet, og her kan femtosekund-laseren bruges. Laseren er et godt og alsidigt værktøj til prototypeudvikling, fordi den kan behandle langt de fleste materialer  for eksempel plast, metal og keramik. Det fungerer på emner, der er helt ned til få mikrometers tykke.

Lyder femtosekund-laseren som et udstyr, der kan hjælpe dig på vej mod det ønskede produkt, er du velkommen til at kontakte os for en snak om mulighederne.