Fødevareteknologi

Anne Louise Dannesboe Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202455

Fødevareteknologi

Fødevareteknologi

Aktivitetsplan nr. C1 - Resultatkontrakt - 2013-15

Danske fødevare- og fodervirksomheder ønsker i stigende grad at fremstille produkter, der kvalitetsmæssigt ligger i top og kan bidrage med en merværdi på markedet. Trenden går i retning af at udvikle produkter, der er sundere (lavere fedt- og saltindhold, flere kostfibre), bæredygtige og i højere grad baseret på naturlige ingredienser samt reduktion i graden af forarbejdning. Samtidig er der også fokus på brugerens oplevelse og individuelle behov.

Industriel produktion af sådanne produkter kræver anvendelse af ny teknologi til fremstilling og nye analysemetoder til karakterisering og dokumentation af kvaliteten undervejs i produktudviklingsforløbet. Mange små og mellemstore virksomheder råder ikke selv over de udviklingslaboratorier, der er nødvendige for at udvikle, stabilisere og dokumentere produkternes funktionelle egenskaber og kvalitet, herunder smag og sikkerhed.

Teknologisk Institut vil derfor i denne aktivitetsplan opbygge viden og faciliteter til udvikling af modelprodukter (prototyper) samt udvikle rådgivning og analyser rettet mod virksomhedernes behov for at anvende nye ingredienser og processer. Dette vil omfatte:

  • Nye metoder til karakterisering af oxidationsprodukter og opbygning af holdbarhedsmodeller til forudsigelse af kvalitetsbevarelse.
  • Indkapslingsteknologi til stabilisering og/eller styring af releaseprofil/delivery.
  • Nye metoder til dokumentation af fødevarernes indhold af bioaktive stoffer og metoder til karakterisering af naturlige antioxidanter og vitaminer.
  • Opbygning af kvalitetssystemer til allergenstyring og udvikling af nye metoder til test af allergener.
  • Videreudvikling af laboratorium til observationsstudier og til afdækning af forbrugernes smagspræferencer.
  • Metoder og modeller til online overvågning og styring af processer.
  • Nye mikrobiologiske testkits.

Gennem disse aktiviteter får virksomheder adgang til en række nye services:

  • Ny teknologi til processering af ingredienser:
    • Mikronisering og tørring af ingredienser og kombinationer af disse i laboratorieskala.
    • Prototypeudvikling af mikroindkapslede og coatede fødevareingredienser.
  • Demonstration og dokumentation af egenskaber og virkemåde, omfattende:
    • Kvantitativ bestemmelse af proteiner og deres modifikationer samt kulhydrater, herunder oligosaccharider.
    • Hurtigmetoder til bestemmelse af fødevarers konsistens og struktur.
    • Brugerobservationsstudier og test af produkter med funktionelle egenskaber.
    • Udvikling og implementering af nye mikrobiologiske testkits.
    • Rådgivning om og udvikling af ProcesAnalytiske Teknologier (PAT).
    • Rådgivning om muligheder og fremgangsmåde for at opnå myndighedsgodkendelse af sundhedsanprisninger på fødevarer.

Målgruppen for indsatsen er især de mange hundrede danske SMV i fødevare- og foderbranchen. Disse SMV har ikke tradition for at arbejde videnskabeligt, men har brug for at anvende højteknologisk udstyr og funktionelle ingredienser i deres produktion og behov for adgang til viden og teknologi og nye samarbejdspartnere for at skabe innovation i fødevareproduktionen.