Fødevarevirksomheder videndeler hos Albani Unibrew i Odense - Fælles udfordringer diskuteres på tværs

Steen Harder Ulrichsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 97.

Fødevarevirksomheder videndeler hos Albani Unibrew i Odense - Fælles udfordringer diskuteres på tværs

D. 5. marts 2015 afholdt Produktion i Danmarks fødevareklynge deres tredje netværksmøde. Her blev dagens deltagere lidt utraditionelt mødt af kolde øl på mødebordet. Værterne var nemlig Albani Unibrew og her blev dagens gæster både budt på smagsprøver under netværksmødet og en pose med seks forskellige varianter af bryghusets øl til at tage med sig hjem.

Netværksmødet hos Albani Unibrew havde som tidligere møder i fødevareklyngen til mål at skabe et forum, hvor danske fødevarevirksomheder kan diskutere fælles udfordringer og videndele samt få indblik i maskiner og processer hos den konkrete virksomhed, der besøges. På det tredje netværksmøde deltog 12 forskellige virksomheder fra hele landet. Vedligeholdelseschef i Albani Unibrew og vært på dagen, Ulrich Hansen, var glad for, at det denne gang var det 156 år gamle bryghus i Odense, der fik lov at byde virksomhederne velkommne til et kig ind i produktionen:

"Vi har set frem til at vise jer rundt i dag. Også fordi vi virkelig tror på, at det at dele tips og tricks med hinanden er væsentligt. Især i fødevareindustrien, hvor de mange regler og krav ofte kan gøre produktionen svær. Der har vi brug for at hjælpe hinanden ".   

Siden Albani blev grundlagt i 1859 har bryghuset udvidet af flere omgange, blandt andet som følge af flaskeøllens fødsel i starten af 1900-tallet og løbende opkøb af mindre bryggerier, der siden er nedlagt. I 2000 tog bryghusets historie midlertidigt en anden drejning, da Albani selv blev opkøbt af Unibrew. Senere fusionerede de to bryghuse og det blev til Albani Unibrew, som vi kender det i dag.  

Rundvisning og diskussion af fælles udfordringer
Netværksmødet startede ud med en times rundvisning i produktionshallerne hos Albani Unibrew. Her fremviste Ulrich Hansen stedets forskellige produktionsapparater og processer, som gæsterne fik lov at diskutere og stille spørgsmål til, mens også dagligdagens udfordringer blev vendt blandt de deltagende virksomhederne. En af de problematikker, flere virksomheder kunne nikke genkendende til, var en række af de miljøkrav, der giver Albani Unibrew udfordringer i arbejdsgangene. Da bryghuset blev grundlagt, var det placeret langt uden for byen. Siden er byen vokset støt, og det betyder, at bryghuset i dag ligger inde midt inde i byen. Det giver blandt andet nogle særlige udfordringer i forhold til de krav, der er til spildevand:

”Fordi vi er placeret midt inde i Odense by og omgivet af folk, er der nogle meget strenge krav til, hvor syreholdigt vores spildevand må være. Vi har gjort det sådan, at vi har fået lavet vores egen brønd og så tester vi vores spildevand én gang i måneden for at sikre, at pH-værdien er som den skal være,” forklarer Ulrich Hansen da miljøkrav diskuteres blandt virksomhederne.

Albani Unibrew karakteriseres som et mellemstort bryggeri i Danmark og har et sortiment på 9 forskellige flaskeøl og 6 forskellige dåseøl. Samtlige flaskeøl producerer på bryghuset i Odense, mens dåseøllene produceres i bryghusets hovedafdeling i Faxe. Under rundvisningen kunne dagens gæster blandt andet opleve de kolde kælderlokaler, hvor øllets gæringsprocesser sker, vaskemaskiner til genbrugsflasker samt tappehallerne. Her påfyldte taphanen den pågældende dag 42.000 flasker med øl i timen, hvorefter flaskerne fik påsat kapsel og etiket. Alt sammen ved maskinkraft.

Produktion i Danmark 
Netværksmødet blev afsluttet med et oplæg fra Teknologisk Instituts Robotcenter, der gav indblik i arbejdet med visionløsninger til bl.a. overvågning og forskellige former for ”genkendelser” med visionsystemer. Teknologierne er efterhånden så veludviklede, at de fungerer lige så godt som menneskeøjne, og det giver de fordele i produktionen, at automatiseringsløsninger kan gøres mere fleksible, hvilket også fødevarevirksomheder kan have stor glæde af. Fleksibilitet har den danske industri netop brug for, hvis fremtidig dansk produktion skal sikres.

Fødevareklyngen er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og en række danske fødevareproducenter under `Produktion i Danmark´Klyngen skal mødes fire gange i løbet af 2015, hvoraf mødet hos Albani Unibrew var det første. Det næste netværksmøde finder sted d. 7. maj 2015 hos Cocio A/S.

Du kan læse mere om `Produktion i Danmark´ her.