Forskning i intelligent beton skal spare på energien

Mette  Glavind

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 20.

Forskning i intelligent beton skal spare på energien

Snart er beton ikke bare et gråt og kedeligt byggemateriale. For beton kan også være intelligent og sikre et godt indeklima, nedbringe CO2-udslippet og spare på energien.
Det skal ny forskning sørge for.  

Det nye forskningsprojekt om intelligent beton ledes af Teknologisk Institut, der satser bredt på forskellige energiaktiviteter og har brede faglige spidskompetencer inden for betons materialeegenskaber.  

- Vi oplever fra alle sider en stor efterspørgsel på rådgivning inden for energibesparelser i bygninger. Og derfor er det glædeligt, at vi nu kan komme i gang med at finde ud af, hvordan vi kan optimere på betonens egenskaber ud fra et energisynspunkt, siger centerchef Mette Glavind fra Beton på Teknologisk Institut. Hun understreger, at beton har gode termiske egenskaber, da det er et fantastisk materiale til at oplagre varme og kulde. 

Mikroskoperingsfoto af mikrokapslerForskningsprojektet skal undersøge, hvordan betons evne til at regulere indeklimaet i bygninger kan styrkes, hvis man indstøber mikrokapsler med særlige såkaldte faseskiftende materialer. Herved vil betonvæggens energibesparende effekt mangedobles. Mette Glavind fortæller, at i et nordisk klima som Danmark forventes mikrokapslerne at nedbringe energiforbruget til køling og opvarmning på op til 25 til 30 procent.

- Vi ved meget om betonens fysiske og kemiske egenskaber i dag, men vi har stadig brug for at blive klogere og få udviklet nye værktøjer. Og det bliver nu muligt med støtte fra Højteknologifonden. Vores ambition er at finde en robust energiløsning, hvor energibesparelsen er indbygget i betonvæggene, fortæller Mette Glavind.

Teknologisk Institut skal som projektleder bygge bro mellem forskning og industrien blandt andet via udviklingsaktiviteter i det Højteknologiske Betonlaboratorium og i det nybyggede EnergyFlexHouse, hvor systemløsningerne testes i praksis.

Bag projektet er desuden virksomheder og forskere, der repræsenterer værdikæden fra udvikling til egentlig produktion. Aalborg Universitet deltager med forskning i energimæssige materialeegenskaber og optimerede systemløsninger, mens Spæncom sikrer, at de udviklede teknologier kan benyttes på den eksisterende produktionsplatform.

- Aktiviteterne i projektet ligger i fin forlængelse af Spæncoms strategi inden for beton og energi. Kombinationen med faseskiftende materialer vil raffinere vores produkter og give kunderne nye valgmuligheder – og energieffektive løsninger er noget, som de i stigende grad efterspørger, siger teknisk chef Lars Reimer fra Spæncom.

Også virksomheden BASF er med i projektet. Virksomheden producerer kapslerne med faseskiftende materiale og forsker i polymerkemi.

- Løsninger med faseskiftende materialer, som er skræddersyet til at blive anvendt i energieffektivt byggeri, er et forretningsområde under udvikling med strategisk forretningsrelevans for BASF. Vi er meget glade for at kunne deltage i dette projekt sammen med højt kvalificerede partnere med det fælles formål at skabe multifunktionelle betonkonstruktioner, som udgør en del af bygningens energisystem, siger Stephan Altmann, der er Business Manager Micronal PCM hos BASF.