Fra ti til nul arbejdsskader på to år

Eva-Carina Nørskov

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202396

Fra ti til nul arbejdsskader på to år

En ny elektrisk bade-bækkenstol har forbedret medarbejdernes arbejdsmiljø, elimineret antallet af arbejdsskader samt forbedret patienternes oplevelser på Bornholms Hospital.

Februar 2012

Højere patienttilfredshed, kortere tidsforbrug på forflytninger og færre arbejdsskader. Det er blot nogle af de gevinster, som Bornholms Hospital har opnået via projektet, der introducerede en ny eleverbar bade-bækkenstol.
Det gennemsnitlige tidsforbrug til forflytnings- og hygiejnerutiner er således faldet med 66 procent, og antallet af arbejdsskader er faldet fra ti til nul på bare to år.

- I projektet blev gamle bade-/bækkenstole uden mulighed for elevation udskiftet til nye, som kunne eleveres og kippes frem og tilbage, så de kunne tilpasses både patienterne og plejerne. Samtidig med udskiftning af stolene blev arbejdsgangene ændret til gavn for medarbejdernes arbejdsmiljø, siger projektleder Casper Burlin fra Teknologisk Institut.

Med et enkelt tryk på en knap kan medarbejderne på hospitalet nu hæve og sænke bade-/bækkenstolen til en fornuftig arbejdshøjde, så den personlige hygiejne hos patienterne kan klares med mindst mulig belastning af medarbejderne. Det har skabt en væsentlig bedre arbejdsstilling for plejepersonalet, og i flere situationer betydet, at man kunne gå fra at være to plejere til en plejer.

Også patienterne har glæde af de nye stole, som de selv kan hæve og sænke. De kan nu selv deltage i eksempelvis barbering, frisering eller andre personlige hygiejnesituationer. Og ikke mindst kan de nu selv klare de mest intimhygiejniske situationer, hvilket resulterer i større uafhængighed og mere værdighed.

En kvinde sidder i en hævet stol cirka en meter over gulvet, så hun kan se sig selv i et spejl, der hænger på væggen. Bag hende står en sygeplejerske, og de befinder sig i et rum på et sygehus.

Ingen resultater uden uddannelse
I løbet af projektperioden blev det tydeligt, at en grundig undervisning og instruktion af medarbejderne var afgørende for at stolens fulde potentiale kunne indfris.

- Derfor gennemførte vi nogle undervisningsgange, hvor samtlige medarbejdere skulle bruge stolen til at forflytte en patient fra seng til stol og omvendt, mindst fem gange, ligesom de selv skulle prøve at være den, der blev forflyttet. Den grundige undervisning gjorde, at alle medarbejdere fik en bedre forståelse af, hvad stolen kan, og hvad man skal være opmærksom på i hvilke situationer, siger Casper Burlin.

Uden uddannelse gjorde medarbejderne deres arbejde, som de altid havde gjort, hvilket ikke resulterede i de forventede resultater. For når man introducerer et nyt hjælpemiddel, er man også nødt til at se på arbejdspladsens organisering og rutiner, hvis man skal have det fulde potentiale ud af hjælpemidlet.

Foruden den grundige undervisning er der blevet lavet et e-læringsmodul, hvor medarbejdere og patienter kan se små videoklip af, hvordan stolen bruges bedst. Eksempelvis skal der i nogle tilfælde bruges et særligt glidestykke, der gør det lettere for patienten at komme fra sengen til stolen, og det kan være gavnligt at se denne teknik på video.

Hvis resultaterne fra Bornholms Hospital direkte kunne overføres til hele landet, vil den samlede hospitalssektor kunne flytte mere end 460 årsværk til andre opgaver ved at indføre de elektrisk eleverbare bade-/bækkenstole.

Resultater:

 • I gennemsnit er tidsforbruget til forflytnings- og hygiejnerutiner faldet med 66 %.
 • Tidsforbruget til forflytnings- og hygiejnerutiner med brug af lift er faldet med 63 %.
 • Tidsforbruget til forflytnings- og hygiejnerutiner uden lift er faldet med 65 %.
 • Antallet af forflytningsrutiner, hvor lift er nødvendig, er faldet med 30 %.
 • 41 % af personalet svarer, at det er blevet lettere at få patienterne ud af sengen.
 • 68 % af personalet mener, at den gennemførte uddannelse har gjort det nemmere eller meget nemmere at forflytte patienterne.
 • Antallet af arbejdsskader er reduceret som følge af projektet – fra 10 i 2008, til 5 i 2009 og 0 arbejdsskader i 2010.
 • Patienterne oplever en højere komfort med det nye udstyr.
 • Der er realiseret besparelser svarende til 3,1 årsværk på Bornholms Hospital svarende til kr. 1.078.800 per år.
 • På landsplan er besparelsespotentialet 466 årsværk eller kr. 160 mio. per år.

Projektet har kostet 4,6 millioner kroner, hvoraf ABT-fonden har bidraget med 3,5 millioner kroner.