Sådan bliver du den fødte taler!

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Få 4 tips til at blive den fødte taler

Sådan bliver du den fødte taler!

5 min.

For nogle kommer det mere naturligt end andre at tale foran et publikum. Men heldigvis er der mange ting du aktivt kan gøre, hvis du ønsker at blive en bedre taler. Vi har samlet en række tips, der hjælper dig på vej mod en vellykket, naturlig præsentation, der fanger modtageren.   

Har du nogensinde været til et foredrag, hvor du tog dig selv i at zone helt ud og ikke lytte? At miste sit publikum under en præsentation er præcis dét, du skal prøve at undgå, når du præsenterer. Men hvordan undgår du bedst det? 

Hold fokus på det vigtige

Det er vigtigt at have præsentationens primære formål for øje, når du forbereder en præsentation – men også, når du fører den ud i livet. Hovedformålet med enhver præsentation er, at publikum skal have et udbytte af, hvad du siger, og helt enkelt kan du sørge for at det lykkes på to forskellige måder: 

  1. Det du formidler skal være fagligt korrekt. 
  2. Du skal formidle din viden på en måde, der får publikum til at lytte aktivt til, hvad du siger.

Før du kan komme 100% i mål med din præsentation, så er det vigtigt, at du har fokus på begge punkter. For selvom det også er en god ting at forberede sig grundigt før en præsentation, så er din måde at indtage scenen på helt afgørende for, om publikum overhovedet lærer noget af, hvad du siger. Hvis du ikke har værktøjerne til fange modtagerens opmærksomhed, kan dit hårde arbejde op til præsentationen ende med at blive ’spildt’.

Dermed ikke sagt, at der kun findes én bestemt opskrift på, hvordan du bliver en god taler – men hvis du har nogle bestemte huskeregler og teknikker i håndbagagen, som du kan følge og støtte dig op ad, er du hjulpet rigtig godt på vej.


Sådan kommer du i gang

Det kan virke uoverskueligt at holde styr på det hele, når du vil lave en succesfuld præsentation. Derfor har vi lavet overskuelige teknikker og relevante huskeregler, så du kan få overblik over, hvor og hvordan du skal starte.

Helt konkret kan du sætte ind på tre parametre.I selve indholdet, under forberedelsen og i praksis:

Indholdet:

  • Den røde tråd

Du har sandsynligvis hørt om fastholdelse af ’den røde tråd’ før, så det kommer måske ikke som en stor overraskelse. Og det er heller ikke uden grund. Den røde tråd sørger for, at publikum tages i hånden undervejs og ikke skal bruge energi på at skabe sammenhæng mellem det, du siger.

  • Inddrag levende eksempler

Brug konkrete, levende eksempler. Du må meget gerne sørge for at få inkluderet personlige eksempler eller noget fra dagligdagen, som alle kan forholde sig til i dit oplæg. Det gør nemlig det, du siger mere håndgribeligt for modtageren.

  • Hav målgruppen for øje

Det er altafgørende, at du kender din målgruppe, hvis du vil fange modtagerens opmærksomhed. Gør dig derfor overvejelser om, hvad de allerede ved om emnet, og hvilke andre informationer, der er vigtige for dem at vide. Derudover er en anden god huskeregel, at du kan gøre det klart for modtageren, hvorfor du holder præsentationen, og hvorfor de skal lytte til det, du har at fortælle dem.

Under forberedelsen:

  • Forbered dig grundigt

Forberedelse giver tryghed, og det er med til at udstråle selvsikkerhed. Derfor er det en stor fordel at vide mere, end du fortæller og gøre dig overvejelser undervejs, så du også kan besvare eventuelle kritiske spørgsmål fra publikum.

  • Øvelse gør mester

Øvelse, øvelse og atter øvelse. Gør dig selv den store tjeneste at øve dig mange gange, indtil du når det punkt, hvor det nærmest føles kunstigt at gentage ordene - og bliv så ved, til ordene, smilene, stemmeføringen og øjenkontakten kommer naturligt. På den måde styrker du din udstråling og evne til at huske, hvis du skulle blive nervøs, når du står og præsenterer.


I praksis:

  • Grib rummet 

Ved at sætte dig i publikums sted kan du nemmere tale til dem på en inddragende og levende måde. Giv dig derfor i kast med at bruge følelser og humor, så din præsentation kommer ned på et mere personligt niveau. Du kan også styrke interessen fra publikum ved at stille (retoriske) spørgsmål, da det får publikum til at reflektere over det, du siger 

  • Tal langsommere

Det er helt normalt at blive nervøs, når du præsenterer, men det kan ofte resultere i, at dit taletempo stiger og publikums koncentration falder. Selvom det virker unaturligt at sænke tempoet, når du snakker, så har det den fordel, at du undgår, at dit publikum mister koncentrationen. 

  • Brug lokalet

Nogle talere kan have tendens til at stå det samme sted i lokalet under en hel præsentation, men det kan hurtigt virke ensformigt. Gør din præsentation mere levende ved at finde nogle talespots i lokalet, hvor du kan stille dig hen, når du taler. På den måde bliver der sprøjtet lidt mere energi ind i rummet, som smitter af på publikum.

  • Brug kropssprog

Måden du bevæger dig på, når du taler, har stor betydning for det indtryk, du efterlader hos modtageren. Her er et aktivt kropssprog nøglen til, at publikum synes, du fremstår energisk, troværdig og imødekommende. Det er en god idé at rette ryggen på en naturlig måde, uden det virker for kontrolleret, så det giver indtryk af, at du er sikker i det, du fortæller. Du kan også kombinere det med at bruge dine hænder til at understrege vigtige pointer.

Vil du vide mere?

Teknologisk Institut tilbyder en række kurser til dig, der vil lære om præsentationsteknikker, der kan forbedre dine fremtidige oplæg. Se et udpluk her: