Fremtidens leder | 4 afgørende udfordringer

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Fremtidens leder

Fremtidens leder | 4 afgørende udfordringer

3 min.

Ledelse handler i dag om at inspirere og få dine medarbejderes - og dit eget - potentiale i brug. God ledelse i vidensarbejderens tidsalder er ikke en selvfølgelighed - men kan læres af alle, der vælger det.

Med inspiration fra tankerne i Stephen Coveys bog "Den 8. Vane" - fortsættelsen til "7 Gode Vaner" - får du et nyt begrebsapparat omkring moderne ledelse, og indblik i, hvordan du sikrer god ledelse; ledelse der møder medarbejderen med forståelse og respekt, hvilket, ifølge Covey, styrker engagementet og loyaliteten hos medarbejderne og dermed sikrer bedre resultater.

Motiverede medarbejdere?

Men hvad er det der skaber engagerede, motiverede og tilfredse medarbejdere? Undersøgelser viser at det i bund og grund ikke er lønnens størrelse, der afgør medarbejdernes arbejdsglæde og loyalitet, men at interessante arbejdsopgaver og forståelse og respekt fra ledelsen i stedets anses som afgørende årsager.

Lederen skal derfor fokusere på at finde eller genfinde sin egen inspiration, og så inspirere og stille sig til rådighed for medarbejderne, så de vil søge sparring til at få egne talenter foldet ud og taget i brug. Paradigmet er, at medarbejderne er hele mennesker – med individuelle behov, individuelle talenter og individuelle mål.

Så hvilke udfordringer skaber dette paradigme:

1. udfordring: Væk tillid

Forudsætningen for at udfylde en lederrolle er, at lederen opnår andres tillid. Uden denne vil enhver dialog svulme op til lange forhandlinger, fordi medarbejderen er usikker på relationen. Misforståelser vil hyppigt opstå – og lederens eksekveringsevne vil forblive lav. Kernen i at vække tillid går via selvtillid og selvledelse – walk the talk – og oprigtig lytten.

2. udfordring: Afklar formål

Som leder skal man både kunne afklare enhedens mål og linke dette op til organisationens overordnede mål – men også italesætte formålet. Ikke kun ved højtidelige lejligheder, men i hverdagen. Klarhed og forståelse for målene opnås blandt andet ved at involvere medarbejderne, når de handlingsorienterede mål på f.eks. teamniveau skal formuleres.

3. udfordring: Strømlin systemer

Løs op for modsætningerne. Strømlin. Fremmer bonussystemerne suboptimering? Ret dem. Gør IT støttesystemer opgaverne sværere? Ret dem. Skab de processer, der gør det enkelte team i stand til effektivt at eksekvere de vigtigste mål. God eksekvering er money making, mens svag eksekvering spilder ressourcerne.

4. udfordring: Slip talentet løs

For at få det hele menneske i spil, skal lederen træde til side og slippe talentet løs – ikke med en laissez faire holdning, men som aktiv coach, med win-win aftaler og hyppig opfølgning. Lederen skal bekræfte den enkelte medarbejders talent og potentiale – og være til rådighed med sin erfaring og kompetencer. Samtidig skal forventninger og ansvarlighed løbende afstemmes.

Med en ledelsesapproach der tager udgangspunkt i vilkårene og mulighederne i vidensarbejderens tidsalder kan danske virksomheder frigøre store uudnyttede potentialer og skabe helt ekstraordinære resultater – både økonomisk og menneskeligt.


Vil du vide mere?

Vil du lære mere om ledelse, udbyder Teknologisk Institut et stort udvalg af kurser inden for ledelse. Se bl.a. følgende kurser: 



Kilde: Stephen Coveys bog 'Den 8. Vane'.