Kurser

Kursusadministration

Brug for hjælp?

  • Gregersensvej 8
  • 2630 Taastrup
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Forskerparken Fyn, Forskerparken 10F
  • 5230 Odense M
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Teknologiparken Kongsvang Allé 29
  • 8000 Aarhus C
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • NordsøcentretPostboks 104
  • 9850Hirtshals
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Gammel Ålbovej 1
  • 6092Sønder Stenderup
Google MapsApple MapsRejseplanen
Forsøgsdesign i R

Optimeret forsøgsdesign

Kurset er andet kursus af i alt fem statistikkurser i R. Kurset henvender sig til dig, der ønsker at optimere dine test- og forsøgsdesign. Du lærer om forsøgsdesignets grundprincipper og hvordan du bruger R til at genere forsøgsdesign, randomiseringsplaner og styrkeberegninger.

Udbytte

Du har lært, hvordan du kommer fra undersøgelsesspørgsmål til forsøgsdesign. Du har forstået grundprincipperne i eksperimentel forskning og statistik og lært, hvordan undersøgelsesspørgsmål, forsøgsdesign og matematisk model danner en helhed. Du har lært, hvordan du beregner forsøgets styrke og bestemt det optimale antal gentagelser. Du er blevet introduceret til en lang række forskellige designtyper, og lært hvorledes hver forsøgsdesigntype imødekommer praktiske og/eller principielle begrænsninger i eksperimentel forskning. Du har lært, at en simulering kan bruges til at undersøge effekten af designtypen på det optimale antal gentagelser. Du er blevet introduceret i konceptet om det optimale forsøgsdesign og hørt om forskellige optimeringskriterier, såsom D-, A- og I-optimerede designs.

Forudsætninger

Du skal medbringe egen PC. Du skal have kendskab til R og en forståelse af statistiske grundprincipper svarende til niveauet i kurset Introduktion til statistikprogrammet R.

Program

Programmet består af flere oplæg fra underviseren og en række Hands-on forløb bestående af et udleveret R-script, som deltageren kører igennem under underviserens vejledning.

10:00 Velkomst

10:15 Det rette forsøgsdesign (1): Fra undersøgelsesspørgsmål til design, Fra design til matematisk model, Tilfældighed og signifikans: statistiske grundbegreber, Forsøgets styrke og antal gentagelser

11:15 Pause

11:30 Hands-on 1: Styrkeberegning i R

12:00 Frokost

12:30 Det rette forsøgsdesign (2): Praktiske og principielle begrænsninger i forsøgsdesign, Designtyper: Fra fuldt randomiserede designs til konfunderede blokdesigns og cross-over designs, Eksempler

13:30 Hands-On 2: Simulering i R til styrkeberegning i ikke-fuldt-randomiserede designs

14:00 Pause

14:15 Det rette forsøgsdesign (3): Konceptet om det optimale forsøgsdesign, Optimeringskriterier, Response surface designs, Eksempler

15:15 Pause

15:30 Hands-On 3: Designoptimering i R

15:50 Afrunding

16:00 Slut

Min. antal deltager

8. Teknologisk Institut forbeholder sig retten til at aflyse kurset såfremt der er færre end det minimale antal deltager.

Sted

Teknologisk Institut, Skejby, Agro Food Park 13, 8200 Aarhus N. Lokale PLANT, for enden af kantinen i Agro Food Park 13.

Foreslået læsning

Lawson 2014. Design and Analysis of Experiments with R. Chapman & Hall/CRC

Har du faglige spørgsmål så kontakt
Andre kurser