Materialefugt

Peter Friis Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72201688

Billede af orange pulver

Materialefugt

Kvaliteten af vandindholdsmålinger i materialer sikres ofte ved at anvende metoder foreskrevet i diverse standarder. For de fleste materialer bestemmes vandindholdet ved at udtage en prøve af produktet, bringe den til laboratoriet, veje den, tørre den og veje den igen (kaldet loss-on-drying eller LoD-teknikken). Forskellen på vægten af den tørre og våde prøve tages som udtryk for vandindholdet. Desværre fjerner man sandsynligvis ikke alt vandet ved tørringen, og det er ikke nødvendigvis kun vand, man fjerner, men også andre flygtige stoffer. Dette giver anledning til fejl.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

I Teknologisk Instituts kalibreringslaboratorier er vi stærkt på vej til at udføre sporbare bestemmelser af vandindholdet i et materiale med en kendt måleusikkerhed. Det nyetablerede set-up baserer sig på, at vi varmer et målekammer med en prøve op, sender tør luft igennem, og over tid monitorerer vand, som afdampes fra prøven, vha. af en dugpunktsmåler. Vandtabet bestemmes ved at integrere tørrekurven over tid. 

Målekammeret til systemet kan afmonteres, og in-situ prøvetagning kan laves direkte i målekammeret. Dermed undgår vi, at prøven kontamineres, og at der bliver tilføjet eller fjernet vand ved prøvehåndteringen. Da kammeret er forholdsvis stort, ca. 200 cm3, passer det til de fleste prøver. Basis er hermed til stede for at kunne validere/kalibrere kundeudstyr. Vi regner med at kunne udbyde denne service inden årets udløb.

Vejledning i udtagelse af prøver til vandindholdsbestemmelse, se her: 

Fremtidens arbejde

Teknologisk Institut deltager i to EU støttede projekter:

"METefnet" (Se www.metef.net og www.teknologisk.dk/32679,6 ). Projektet sigter mod, at man fokuserer på at få fjernet inkontinens i måle- og kalibreringsmetoder, og derved bevæger sig radikalt væk fra metrologi baseret på standarder og hen imod en forbedret realisation af SI-enhederne for materialefugt. Og yderligere at der etableres en europæisk metrologisk infrastruktur, som giver mulighed for at få kalibreret udstyret.

HIT - Metrology for Humidity at High Temperatures and Transient Conditions”. Her arbejdes med forbedring af fugtmåling i forbindelse med tørreprocesser, real time in-line måling af vandaktivitet og det vigtige link mellem vandindhold og vandaktivitet via sorbtionsisotermer.

Hvis man ønsker information om dette arbejde, er man velkommen til at kontakte os.

Vil du vide mere?

Indlæg fra konferencen Triple M, der blev afholdt den 20. oktober 2015 hos Teknologisk Institut i Taastrup: