Ny opfindelse begrænser farligt affald og giftig PCB-udslip

Lene  Dalvang

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 57.

Måleinstrument mod betonmur

Ny opfindelse begrænser farligt affald og giftig PCB-udslip

Teknologisk Institut har opfundet en ny metode til at fjerne miljøgiften PCB fra forurenede byggematerialer og effektivt nedsætte udslippet af PCB til omgivelserne ved renoveringer.

Den nye metode er både enkel og effektiv at bruge og skåner miljøet.

- Nu kan vi udføre en kontrolleret afdampning af PCB fra forurenet beton og andre byggematerialer, som har været i kontakt med PCB i fugemasse. Afdampningen opsamles i et kulfilter. Metoden sparer bygherrerne for at fjerne store mængder af fx PCB-forurenet beton og murværk, der normalt skal bortskaffes som farligt affald, fortæller teamleder Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Opfindelsen består af en vakuumpumpe, en forsegling, drænrør, plasticslanger og et kulfilter. I stedet for at fræse betonen omkring fugerne væk, nøjes man nu med at skære fugemassen fri og etablere et lukket hulrum med god luftstrøm, som så trækker frigivet PCB i hulrummet væk. Den PCB-holdige luft pumpes gennem et kulfilter, der opsamler PCB’en. Herved kan stoffet destrueres.

- Metoden forbedrer arbejdsmiljøet ved renoveringer, da det tunge, støvende og larmende arbejde med at fjerne forurenet byggemateriale ved fuger kan undlades, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Til kamp mod PCB i Hillerød Kommune
Teknologisk Institut har indgivet en international patentansøgning på metoden, der skal testes i større skala i samarbejde med Hillerød Kommune.

- Metoden er lovende og kan være en nænsom og økonomisk løsning for os. Derfor er vi med i pilotprojektet for at få erfaringer til fremtidige PCB-renoveringer i kommunen, siger arkitekt Jan Ulrik Brandt fra Hillerød Kommune.

Fakta
Siden 1977 har den farlige miljøgift PCB med sundhedsskadelige virkninger været ulovlig at anvende i byggematerialer. PCB-renoveringer er typisk omfattende og dyre at gennemføre og resulterer i store affaldsmængder og giftigt udslip til omgivelserne. Teknologisk Instituts nye metode kan effektivt reducere udslippet af PCB til omgivelserne ved renoveringer og spare bygherrerne for at fjerne farligt byggeaffald.