Open Lab-arrangement - 2014 - Kan robotteknologi øge din produktivitet?

Anne-Lise Høg Lejre

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 16.

Open Lab-arrangement - 2014 - Kan robotteknologi øge din produktivitet?

Hvordan virker markedets nyeste robotter? Hvad kan det give min virksomhed, hvis jeg automatiserer dele af produktionen? Og kan det overhovedet betale sig at automatisere mindre produktioner? Det - og meget mere - fik deltagerne svar på, da MADE og Teknologisk Institut afholdt Open Lab-arrangement om robotteknologi.

Fleksible automatiseringsløsninger er vejen frem  
Fagbevægelsen, eksperter og industri giver alle samme svar på, hvordan danske produktionsvirksomheder skal ruste sig mod udenlandske produktionsomkostninger og lave lønninger: Robotteknologi og automatisering. Teknologisk Institut satte emnet på dagsordenen, da de husede MADE-foreningens første Open Lab-arrangement tirsdag d. 2. september 2014 i Center for Robotteknologi. Arrangementet tiltrak mere end 100 erhvervsfolk fra hele landet.

Open Lab-arrangementet var sammensat af hands-on-oplevelser, hvor deltagerne kunne opleve forskellig robotteknologi i aktion, oplæg fra Teknologisk Instituts robot- og automatiseringseksperter samt private virksomheder, der delte ud af deres erfaringer med at indføre robotteknologi og automatisering i produktionshallen.

Produktionschef Christian Hallberg Jensen fra C.C Jensen, var blandt oplægsholderne. Han fortalte, hvordan virksomhedens krav til produktionen havde ført til, at de i 2010 begyndte at indføre automater og robotter. Tålmodighed var essentielt i processen, der har givet virksomheden øget produktkvalitet og produktivitet samt stor viden og styrket fokus på området:

”Vi har været et godt stykke tid om at implementere vores automatiseringsprojekt. Men vi ved også meget mere nu. For eksempel vil vi fremover satse på robotter, fordi de er bedre, når det kommer til fleksibilitet. Og netop omstillingsparathed og fleksibilitet er vigtigt, hvis man gerne vil holde produktionen i Danmark. Her har det vist sig, at robotteknologi er en fantastisk stor hjælp, ” udtaler Christian Hallberg Jensen.

At fleksible løsninger er vigtige, er Anders Billesøe Beck, teamleder i Center for Robotteknologi, enig i. Automatisering og robotteknologi drejer sig ikke kun om at kunne konkurrere på produktionsomkostninger ved masseproduktion:

”Verdens forbrugere er blevet mere kræsne og vil hele tiden have nye og specielle produkter. Derfor skal virksomhederne have en høj omstillingsparathed. Der findes allerede nu billige automatiseringsløsninger med minimeret omstillingstid, og fleksibel automation er uden tvivl kommet for at blive. Jeg tror, vi vil se meget mere af det rundt om i virksomhederne i de kommende år, ” afslutter han.

Mand og robot
Målet med Open Lab-arrangementer er at give danske virksomheder indsigt i relevant teknologi ved at lade dem opleve teknologien på tæt hånd. I robotcentret i Odense kunne dagens deltagere blandt andet opleve Bila´s Pick and Place-robot og Teknologisk Instituts ”RobotCoworker”, der er fleksibel og let at instruere.

For Klaus Hansen, der er værkfører i Hans Jensen Lubricators, har det været interessant at se de nye teknologier. Virksomheden laver anlæg til cylindersmøring til store totaktsmotorer og er afhængig af den nyeste teknologiske viden. Derfor deltog han i arrangementet:

”I dag har vi to robotter i produktionshallen. Den ene er 8-10 år og den anden 5 måneder gammel. Vi overvejer at købe en tredje maskine, og derfor er vi her i dag. Vi skal vide, hvad der rør sig på området ”.

Klaus Madsen forklarer videre, at automatisering i langt høj grad handler om kultur i virksomheden:

”Der er ingen tvivl om, at automatisering er vigtigt for en produktionsvirksomhed. Men det kan være svært at forklare de ansatte, at en robot ikke er ensbetydende med en fyreseddel. Vi har oplevet meget røre, når vi har købt robotter. Det handler jo om følelser, og at folk er bange for at miste deres job. Men faktisk var det lige omvendt hos os efter vi fik vores første maskine – vi fik pludselig overskud til at ansætte flere medarbejdere ”.

Forhåbentligt vil flere danske virksomheder tage udfordringen med virksomhedskulturer op og gøre sig umage med at beskrive det positive potentiale, der er i at indføre robotter. Der er nemlig ingen tvivl om, at automatisering og robotteknologi kan øge virksomheders produktivitet:

"Danmark er globalt i top-3 med hensyn til antal robotter per ansat, hvis vi ser bort fra automobil industrien. Dog er Danmark også i top-3, når det gælder lønninger. Så set i lyset af, at ca. 70% af alle processer foregår manuelt i Danmark, er der et stort produktivitetspotentiale ved robotteknologi og automatisering," udtaler Søren Peter Johansen, der er Faglig leder på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi. Han forklarer videre, at robotteknologi groft sagt koster det samme i hele verden. Indførelse af teknologierne vil derfor kunne mindske incitamentet til at outsource produktionen til lavtlønslande, og lykkes det, vil de positive effekter ved at producerer i Danmark øges: Vi er innovative, fleksible, med høj kvalitet og leveringssikkerhed. Hånd i hånd med øget automatisering kan det skabe danske arbejdspladser.

Teknologisk Institut i MADE
Teknologisk Institut er medlem af MADE-foreningen, der har til formål at fremme dansk produktion via forskning, innovation og uddannelse. Teknologisk Institut bidrager særligt til at gøre nye teknologier og styrringsværktøjer tilgængelige for danske virksomheder. Open Lab-arrangementet på Center for Robotteknologi i Odense var en del af dette arbejde.


For yderligere information:
Direktør Nigel Edmondson, MADE om medlemskab, samarbejder og aktiviteter i MADE nfedmondson@made.dk eller 2143 4678

Innovation Manager Anne-Lise Høg Lejre, der er ansvarlig for MADE’s innovationsaktiviteter alh@teknologisk.dk eller 7220 3116

Læs mere om Teknologisk Instituts rolle i MADE her.

Læs mere om MADE-foreningen her.