Bæredygtig dansk hustype skal være prototype for kinesiske boliger

Torben  Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 65.

Eksportklynge - Kina

Bæredygtig dansk hustype skal være prototype for kinesiske boliger

worldFLEXhome præsenterer på torsdag den første prototype af præfabrikerede huse - bygget ud fra containere - i Frederiksværk. Prototypen skal dels testes I Danmark, men også i Kina, som satser på bæredygtige boligformer.

Pilot-boligen er en af to, hvoraf den ene opføres i testcenteret Via College Horsens Energipark, blandt vindmøller og jordvarmeanlæg, og den anden opføres i den kinesiske by Wuxi, hvor det danske prøvehus skal ligge midt i et stort byggeudviklings-projekt på i alt 45.000 kvm. Wuxi er beliggende 28 km øst for Shanghai.

- Dansk eksport til Kina skal netop komme op i gear ved at små og mellemstore virksomheder går sammen med de store virksomheder i strategiske partnerskaber og tænker samarbejde med lokale producenter i Kina og kommuner, siger centerchef Anders Thomsen, Teknologisk Institut.

worldFLEXhome er en såkaldt containerbolig, der bygges op som et fleksibelt, modulært byggesystem, der kan sammenlignes med legoklodser, hvor der er fleksibilitet i byggesituationen og brugssituationen. Boligerne dækker eget varme- og elforbrug med indbyggede solceller.

Anders Thomsen, Teknologisk Institut, startede for to år siden boligprojektet op. Det skete i regi af eksportnetværket FISH-China. Netværket har til formål at samle store og små danske virksomheder omkring samlede bæredygtige koncepter til det kinesiske marked - fx bolig og kontor koncepter.

I FISH-China er opbygget strategiske partnerskaber med den kinesiske by Wuxi, hvor man ønsker, at der skal opbygges en dansk bydel bestående af boliger og kontorer. 
Se evt. www.china.fishclusters.dk.

 

I boligprojektet deltager foruden worldFLEXhome mere end 20 danske virksomheder – blandt dem store danske koncerner som Velux, Isover, Junckers, Cembrit, HTH og Jeldwen. Nu er projektet klar til at teste de første prototyper på fremtidens energineutrale boliger.

- Vi har, af den kinesiske kommune i Wuxi, fået stillet to udstillingsgrunde til rådighed i fem år, hvilket bliver vores kommercielle afsæt i Kina både mht. Wuxi men også andre områder i Kina, fortæller Anders Bach-Sørensen, der sammen med Jan Sørensen, er hovedaktionær i worldFLEXhome – firmaet bag projektet.

Der planlægges i øjeblikket en ny bydel i Wuxi som bygges op omkring en ny station på højhastighedsbanen mellem Shanghai og Nanjing. Forventningen er, at over 1 million kinesere de kommende år vil flytte ind og at bydelen samtidig skal være pilotprojekt for bæredygtigt byggeri, der kan inspirere andre kinesiske byer.

I åbningsperioden I Frederiksværk vil huset være indrettet af arkitekt Tina Midtgaard med et udvalg af inspirerende og bæredygtigt dansk design.

Prøvehuset indvies torsdag den 23. august 2012 kl. 13.00 med deltagelse af europaminister Nicolai Wammen, Industrivej 25, Frederiksværk.

Yderligere oplysninger: Centerchef Anders Thomsen, Teknologisk Institut, telefon: 7220 2236.