Betonakustik skal være et plusord

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Betonakustik skal være et plusord

Betoncentret på Teknologisk Institut vil udvikle betonoverflader, der er optimale både akustisk og energimæssigt, så det er slut med behovet for nedhængte lofter og akustiske paneler.

Hvorfor bruge nedhængte lofter og paneler til at regulere akustikken, hvis nu beton kan gøre det lige så godt?

Det er baggrunden for, at Betoncentret på Teknologisk Institut nu ser nærmere på, hvordan man kan udforme betonoverflader, så de i sig selv sørger for en god akustik.

”Vi er blandt andet blevet inspireret at Henning Larsen Architects, som meget gerne vil bruge rå betonoverflader i deres byggerier - både på grund af udseendet og for at udnytte den eksponerede betons termiske masse optimalt til at spare energi”, siger arkitekt Thomas Juul Andersen fra Betoncentret.

Sådan kunne en akustisk regulerende betonoverflade se ud, mener THomas Juul Andersen, som fremhæver muligheden for også at bruge perforerigen af betonoverfladen æstetisk.
Sådan kunne en akustisk regulerende betonoverflade se ud, mener Thomas Juul Andersen, som fremhæver muligheden for også at bruge perforeringen af betonoverfladen æstetisk. 

Desværre støder arkitekterne ofte på akustiske udfordringer med den rå beton, fordi de hårde betonoverflader reflekterer lyden uden at dæmpe den.

Løsningen har hidtil været nedhængte lofter eller akustiske paneler til at regulere akustikken. Men det er fordyrende løsninger, som heller ikke altid er en god løsning arkitektonisk.

Hertil kommer, at nedhængte lofter koster etagehøjde. I en bygning med en given højde kan der faktisk være mulighed for en ekstra etage, hvis der ikke skal bruges nedhængte lofter.

”Vores indledende undersøgelser tyder på, at det er muligt at bruge betonen til at give et godt akustisk indeklima. Det kan for eksempel være perforerede eller mønstrede overflader, der opsuger og dæmper lyden”, siger Thomas Juul Andersen.

”Med vores robot i betonlaboratoriet kan vi lave meget detaljerede støbeforme, som kan bruges til særlige akustiske overflader, som måske endda er tilpasset det konkrete rum”, siger Thomas Juul Andersen.

Håbet er at udvikle systemløsninger, der både kan bruges ved nybyggeri og i forbindelse med renovering. At nå frem til den optimale betonoverflade, når det gælder akustik og energi. Ved renovering vil der sandsynligvis blive tale om paneler med en kombination af beton og isolering.

I første omgang vil Betoncentret sammen med Henning Larsen Architects bygge videre på et projekt i innovationsnetværket InnoBYG om betons termiske egenskaber.