Emballage, restilt og farvestabilitet – DMRI tester

Mette Stenby Andresen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 31.

Emballage, restilt og farvestabilitet – DMRI tester

DMRI arbejder løbende på at opbygge en bedre forståelse af samspillet mellem kvalitet og emballage. For slicet kødpålæg pakket i modificeret atmosfære er det især restilt, CO2-indhold og emballagens gas- og lystransmission, der afgør produktets stabilitet. Som for alle andre produkter afhænger holdbarheden dog også af produktsammensætning, opbevaringstemperatur og kimtal.

En af de primære udfordringer i forhold til slicede, nitritsaltede pålægsprodukter er farvestabiliteten. Et omfattende forsøg udført i vinteren 2014, bekræfter at indholdet af restilt i pakken er en ekstrem vigtig parameter i forhold til misfarvning af f.eks. skinkeprodukter. I forsøgene ses det tydeligt, at iltkoncentrationer over ca. 0,5% øger risikoen for misfarvning på produktoverfladen.

I den nye undersøgelse blev effekten af pakkefilmen og iltabsorbere undersøgt. Iltmålinger viste, at de undersøgte iltabsorbere var fuldt ud i stand til at fjerne den lille restilt, under 0,3%, der var i pakkerne inden for 7 dage. I pakker med højbarrierefilm faldt iltniveauet eksponentielt gennem forsøgets tre uger. Iltabsorberne var kombineret med højbarrierefilm og på grund af det lave restiltsniveau, var der ikke målbar forskel i farvebevarelsen på højbarrierepakkerne og pakkerne af højbarrierefilm med iltabsorbere.

skinke
Skinke efter 21 dage med variende iltkoncentrationer

I forsøgene blev der afprøvet både en højbarrierefilm med en OTR (ilttransmissionsrate) på 1,5 mL/m2/24timer og en lavbarrierefilm med OTR på 115 mL/m2/24timer. Iltniveauet i lavbarrierefilmen steg lineært i løbet af de tre uger og endte omkring 2%. Dette var tilstrækkeligt til at se en målbar farveændring i produkterne. Ved iltpåvirkningen bliver produkterne lysere, mere gule og mindre lyserøde.

Ofte anvendes film med en OTR under 10 mL/m2/24timer til pålægsprodukter, hvilket vil være en god løsning, når restiltsniveauet er lavt. I produktioner med et højt restiltsniveau, kan det være en ide at overveje, om iltabsorbere vil være med til at beskytte produktets farve i holdbarhedsperioden. I undersøgelsen blev der ikke fundet negative effekter ved anvendelse af iltabsorberne i forhold til produktkvaliteten.

Fremadrettet vil DMRI fortsætte med at undersøge samspillet mellem emballage og kvalitet. I den nærmeste fremtid håber vi at være med i front i forbindelse med undersøgelser af emballager med en helt ny type indlejrede iltabsorbersystemer.

Kontakt os endelig for mere information om DMRI´s muligheder for at hjælpe med afprøvning og rådgivning i forbindelse med emballagevalg.