Mindre producenter af færdigblandet beton har succes med samarbejde

Gitte Normann Munch-Petersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 45.

Mindre producenter af færdigblandet beton har succes med samarbejde

En brancheserviceordning med Betoncentret på Teknologisk Institut som omdrejningspunkt giver producenterne et styrket teknisk miljø

En række af Danmarks mindre leverandører af færdigblandet beton har succes med et branchenetværk, der har Betoncentret på Teknologisk Institut som omdrejningspunkt. 

I den såkaldte brancheserviceordning kan de arbejde sammen om en række tekniske emner, som ville være tunge at håndtere for den enkelte virksomhed alene.

”Brancheserviceordningen blev etableret i 2004, hvor der kom nye betonstandarder og kvalitetsstyringen derfor skulle ske på en ny måde. Vi samlede de mindre virksomheder og lavede et fælles kvalitetssystem til dem, og siden er det gået slag i slag. På den måde har de mindre producenter fået et stærkt teknisk miljø”, fortæller teamleder Dorthe Mathiesen fra Betoncentret.

Det er typisk kvalitetsansvarlige medarbejdere og laboratoriefolk, der mødes i netværket, hvor emnerne kan være ændringer i standarder, nye prøvningsmetoder, materialeudvikling så som brug af fibre eller flyveaske, nyt fra certificeringsorganet og relevante resultater for forsknings- og udviklingsprojekter.

Lige nu er den nye standard EN 206-9 for selvkompakterende beton (SCC) et varmt emne, fordi den nye standard medfører ændringer i producenternes kvalitetssystemer.

En af deltagerne i brancheserviceordningen er kvalitetstekniker Anette Søndergaard fra Wewers Beton A/S, der producerer færdigblandet beton på to fabrikker i henholdsvis Mørkøv og Græsted.

”Jeg er meget begejstret for ordningen, som giver et godt netværk og nem adgang til vigtig viden og knowhow. Da jeg blev ansat hos Wewers’ for nogle år siden, var jeg ny i betonbranchen, og det var utrolig nyttigt at kunne tale med erfarne kolleger”, siger Anette Søndergaard, som i dag selv gerne deler ud af sine og Wewers’ erfaringer.

Fx har Wewers indført genbrug af det vaskevand, der bruges til at rengøre blander og betonbiler. Vandet kan efter bundfældning af betonslam bruges ved produktion af visse typer beton, hvilket gavner miljøet og sparer omkostninger.

”Virksomhedens ledelse syntes, det var en god ide at lade andre få del i vores positive erfaringer til gavn for såvel miljøet og økonomien, og hvordan vi tilrettede kvalitetssystemet og vores procedurer”, siger Anette Søndergaard, som tilføjer, at medlemmerne i ordningen efterhånden kender hinanden så godt, at der også sker spontant samarbejde på kryds og tværs mellem de 11 virksomheder, der er medlem af brancheserviceordningen.