Opsamling fra ICEF 12

Tomas  Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 25.

icefhj

Opsamling fra ICEF 12

DMRI deltog i juni 2015 i konferencen International Conference on Engineering and Food (ICEP) 12. På konferencen var der 652 deltagere fra 57 forskellige lande, og i løbet af det 3,5 dags lange møde var der omkring 180 mundtlige præsentationer. Endvidere blev der præsenteret ca. 500 posters. Deltagerne kom hovedsageligt fra den akademiske verden, mens et mindre antal deltagere/talere var fra større fødevareselskaber, f.eks. var Cargill, GEA, Kellogg Company, Nestlé, Mars, PepsiCo, Tetra Pak og Unilever repræsenteret.

Et emne, der blev vendt, var konservering og det nye er, at der gøres op med den tidligere opdeling mellem termiske og ikke-termiske processer. De afprøves nu i kombinationer for at få øget både effektivitet og skånsom behandling. I den sammenhæng blev følgende nye kombinationer omtalt: Højtryk og ohmisk opvarmning (POTS, pressure ohmic thermal sterilization) og ohmisk opvarmning kombineret med styring af elektrisk frekvens. Herudover også kombineret opvarmning og/eller højtryk med ultralyd enten til tørring eller konservering.

Forskningsinstitutionen CISRO fra Australien havde et indlæg om brugen af højtryk (HPP) i relation til tekstur af kødsystemer, hvor tryk på 200-300 MPa forbedrer tekstur, mens højere tryk på 500-600 MPa giver sejere/hårdere kød. CISRO vurderer, at HPP er oplagt til reduktion af fedt og salt i kødprodukter, f.eks. blev data for saltet fiskemuskel udsat for HPP behandling vist, hvor en væsentlig forbedring ses for vandbindingsevnen ved tryk på 400 MPa og 2% salt.

Et par posters fokuserede på værdiskabende udnyttelse af ”biprodukter” eller spildstrømme. Franske forskere arbejdede med udnyttelse af kogelagen fra produktion af kogt skinke (190.000 ton/år). Mængden af kogelage estimeres til ca. 133.000 ton/år, og den indeholder 7-8% tørstof fordelt med ca. ½ protein, ¼ salt, samt mindre andel fedt og sukker, og spraytørret lage kan anvendes i emulgerede kødprodukter, idet kogelagens protein på trods af varmebehandlingen (~75°C) stadig besidder gode funktionelle egenskaber ifølge de franske forskere.

Flere indlæg og posters omhandlede rengøring i produktionsmiljøer. For eksempel havde EU projektet (SUSCLEAN) arbejdet med rengøring, biofilm og udstyrsgeometri, og havde fundet, at Pseudomonas fluorescens biofilm var nemmere at fjerne fra vertikale overflader end fra horisontale.

Alt i alt en spændende konference med inspirerende indlæg, der i de fleste tilfælde har et stykke vej til industriel anvendelse, men som kan give god inspiration til udviklingsarbejde.

En mere uddybende rapport med flere indtryk fra konferencen er udarbejdet og kan rekvireres.