På vej mod bedre diagnostik og behandling af tarmkræft

Jan  Lorenzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 36.

Reagensglas

På vej mod bedre diagnostik og behandling af tarmkræft

Teknologisk Institut er med i et nyt forskningsprojekt, som skal sikre, at mennesker med tarmkræft hurtigere får stillet en diagnose og tilbydes den mest effektive behandling og bliver sparet for ofte virkningsløs behandling.

En af de hyppigste former for kræft i Danmark er tarmkræft. 3400 danskere rammes hvert år af sygdommen. Med cirka en million nye tilfælde af tarmkræft om året på verdensplan er sygdommen en af de mest udbredte kræftformer hos såvel kvinder som mænd. Der er udviklet nye effektive lægemidler, såkaldte antistoffer, som dog kun virker på nogle få, mens de er uden virkning for 80 til 90 procent af patienterne.

- Desværre har mange patienter udviklet resistens over for den avancerede og ellers mere målrettede og skånsomme medicinske terapi. Med det nye projekt ’ONSET Diagnostics’ skal vi nu samarbejde om at udvikle en ny moderne metode, et såkaldt kit, der bedre kan finde frem til lige præcis de patienter, der kan hjælpes af den nye antistofbehandling, fortæller senior projektleder Jan Lorenzen fra Teknologisk Institut.

Professor Stephen Hamilton fra Patologisk Institut ved Aarhus Universitetshospital glæder sig over det nye toårige forskningsprojekt, der blev sat i gang i marts måned 2012.

- Vi har brug for at få udviklet en unik og fleksibel teknologiplatform til at diagnosticere tarmkræft, da det vil sikre, at patienterne spares for en virkningsløs behandling og med det samme kan få en effektiv kur, der er målrettet deres specifikke behov. Derudover spares sundhedsvæsnet naturligvis også for dyre, nytteløse behandlingsforløb, vurderer Stephen Hamilton.

Forskningsprojektet skal bygge videre på den viden, der er resultatet af et tidligere samarbejde mellem Teknologisk Institut, der er et GTS-Institut, og den danske bioteknologiske virksomhed PentaBase. Parterne udviklede en meget sikker og skalerbar teknik til at afsløre og måle på udvalgte celleforandringer. Arbejdet blev støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen med en såkaldt Videnkupon. PentaBase blev grundlagt i 2006 og beskæftiger udover direktør Ulf Bech Christensen tre fuldtidsansatte.

- For en lille virksomhed som PentaBase er det svært at få tid til at skrive projektansøgninger samtidig med, at forretningen skal passes. Samarbejdet med Teknologisk Institut har betydet, at kvaliteten af ansøgningen blev på det høje niveau, som vi ønskede, udtaler Ulf Bech Christensen og tilføjer: Vi ser frem til, at vores vækst får et yderligere skub med det her projekt, og vi forventer at ansætte mere personale.

Internationalt samarbejde bag kamp mod tarmkræft
Projektets schweiziske partner ICP er internationalt anerkendt inden for kræftforskning og spiller en meget væsentlig rolle i projektet. De analyserer i dag rutinemæssigt tumorvæv for udvalgte mutationer ved hjælp af såkaldte in-house assays, og deres analysemetoder fungerer dermed som reference for det nye kit. Da ICP samtidig råder over prøver fra mange tarmkræftpatienter (en stor biobank) og repræsenterer aftagerne af det fremtidige produkt, bidrager de i valideringen af det nye kit og giver højt kvalificeret feedback angående kittets ydeevne og brugervenlighed.

Fakta
Den danske biotek-virksomhed PentaBase har sammen med Teknologisk Institut og det schweiziske patologiske institut Istituto Cantonale di Patologia (ICP) fået tilsagn om støtte fra Eurostars-programmet. I Eurostars-programmet yder EUREKA og Rådet for Teknologi og Innovation tilskud til at udvikle produkter eller services, der kan kommercialiseres hurtigt efter projektets afslutning af små og mellemstore virksomheder. Det er anden gang, at PentaBase får bevilget støtte fra Eurostars-programmet.

 

 

Ulf Bech - PentaBase

Direktør Ulf Bech Christensen, PentaBase, i laboratoriet.

Yderligere information fås hos senior projektleder Jan Lorenzen fra Teknologisk Institut på telefon: 7220 1836 eller mail: jnl@teknologisk.dk og hos direktør Ulf Bech Christensen fra PentaBase på telefon 2710 2151 eller via mail: ubc@pentabase.com eller professor Stephen Hamilton fra Patologisk Institut ved Aarhus Universitetshospital på 7846 3705 eller mail: stephami@rm.dk.