Projekt - Emballage til brug i mikrobølgeovne

Alexander  Bardenshtein

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 38.

Projekt - Emballage til brug i mikrobølgeovne

Emballage for bedre færdigretter tilberedt i mikrobølgeovn

Projektstart marts 2009. Afslutning marts 2012.

Projektet er afsluttet.

Formålet er, at udvikle emballage til brug i mikrobølgeovn, så måltidets smagsoplevelse fremmes og det bliver muligt, at fremstille mere komplekse og spændende menuer end i dag. Det opnås ved, at udvikle og sammenkoble tre kendte teknologier: dampkognings-, suscepter- og aluminiums-teknologi. Målet er, at udvikle en emballageteknologi, hvor en samlet detailpakning kan sættes direkte ind i mikrobølgeovnen, og efter få minutters tilberedning kan et sammensat måltid serveres. Dette måltid kan indeholde kogte komponenter (fx sovs med kød og grøntsager) og stegte/bagte komponenter (fx fiskefillet og brød) samt også helt kolde komponenter (fx salatblandinger eller grøntsager). Ud over emballageudvikling af dette system vil projektet gennemføre nogle enkelte praktiske produktudviklingsforløb for at afprøve og demonstrere emballagesystemet. 

Markedet for færdigretter bl.a. til mikrobølgeovne er i stærk vækst i Europa i disse år – faktisk med Danmark som eneste undtagelse. Væksten i Vesteuropa er i gennemsnit over 6% om året, imens væksten på de typiske danske eksportmarkeder er endnu større fx i Tyskland med næsten 8% om året. Projektet har derfor stor strategisk betydning for dansk fødevareeksport.

Projektet skal både levere nogle praktiske produktkoncepter for færdigretter og en anvendelsesorienteret-guideline til industien, som giver overblik over ideel tilberedning og emballagevalg for diverse typer fødevarer.

Deltagere 

  • Fødevareministeriet
  • Teknologisk Institut, Emballage og Transport har udviklet, testet og rådgivet omkring emballage i mere end 50 år. Emballagesektionen blev oprindeligt et godkendt teknologisk serviceinstitut 1. januar 1966 under navnet Emballageinstituttet og den 1. januar 1991 fusionerede dette med Teknologisk Institut. Mere end 60 % af alle aktiviteter i emballagesektionen har til formål at optimere fødevareemballagen. Derfor har det været naturligt at udvide disse aktiviteter med emballager til mikrobølgeovne. Køleteknologi har med held anvendt FEM-modeller ved køling og nedfrysning af fødevarer.
  • Royal Greenland lægger navn til nogle af verdens bedste fiske- og skaldyrprodukter, hvor friskhed, velsmag, kvalitet og respekt for miljøet forenes med ønsket om at gøre det let for forbrugeren - uden at gå på kompromis med smagen. Royal Greenland deltager fordi innovation er vigtig for hele tiden at kunne tilbyde forbrugerne nye og gode oplevelser.
  • Kohberg har udviklet sig fra at være rugbrødsbageri til at være leverandør af stort set alle typer brød, både i Danmark og i udlandet. Kohberg har derfor stor erfaring i at udvikle alle typer produkter, der baserer sig på korn og mel. Kohberg deltager i dette projekt, fordi de er interesserede i muligheder for udvikling af produkter som er lette at håndtere i bake-off butikker, minimere spild og lette håndteringen af produktet hos kunden.
  • Amcor Flexibles Denmark 
  • Færch Plast deltager i projektet, fordi virksomheden kan bidrage med værdifuld viden om plastemballage til færdigretter til opvarmning i mikrobølgeovn. Der kan udleveres prøver af eksisterende produkter til afprøvning, opmåling og laboratorieforsøg. Færch Plast kan også bidrage med viden og materialer til nyudvikling af konceptløsninger, og fremstilling af prototyper samt af prøvning af samme.  
  • TrykkoPack - Mammens Emballage kan bidrage med stor viden om udvikling af emballage til færdigretter. Virksomheden har arbejdet intenst med susceptorteknologien siden 1998, som har resulteret i flere patenter. Virksomheden deltager fordi de har stor interesse i at videreudvikle denne teknologi og særligt med henblik på at kunne brune kød- og brødprodukter i mikrobølgeovn.