Projekt - ENZYCOAT

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72203180

Projekt - ENZYCOAT

Projektstart 25..02.2008. Forventet afslutning 31.12.2010.

ENZYCOAT koncentrerer sig om udvikling af aktive og intelligente emballeringsmaterialer, som kan sikre overvågning  og angivelse af fødevarers friskhed baseret på nano-og enzymmodificerede materialer. Dette projekt skal udvikle aktive barrierebelægninger, som kan bruges på papir, pap og plastik for at opnå miljøvenlig aktiv emballage baseret på en kombination af nano- og enzymteknologi.

Det er blevet påvist, at visse enzymer forlænger holdbarheden af emballerede fødevarer ved at fungere som iltbindende stoffer. Vores tilgang er at bruge vandbaserede spredningslag fyldt med enzymer, som er blevet fikseret på nano- eller submikronpartikler eller på latexpartiklerne. Dvs. belægningerne vil være baseret på miljøvenlige, vandbaserede spredningslag.

Nano- eller submikronpartiklerne vil i første omgang være silikater eller titaniumdioxyd kombineret med kalciumkarbonat. Nano- og submikronkoncepterne stammer fra mineralerne og latexens størrelse samt de belagte lag, som vil blive dannet således, at de indeholder mesoporøse strukturer eller lignende bimodulære strukturer for at optimere enzymreaktionerne. Derudover vil nanoindkapsling blive anvendt som et nyt innovativt redskab til at kontrollere aktiviteten og gøre enzymerne operative under vanskelige forhold. Projektets nanodimension stammer også fra det faktum, at selve størrelsen af enzymerne skal måles i nanometer.

ENZYCOAT II er opdelt i fem arbejdspakker

1. Produktion af belagte flader og hinder. Enzymet bør fikseres i en nano- eller mesoporøs struktur (inkl. kontrolleret spredning af substratet). En af udfordringerne vil være at fremstille lag, som bibeholder et aktivt element i en mere omfattende proces.

2. At undersøge muligheden for at skabe kontaktflader mellem enzymerne i spedningslaget og aktivt kontrollere sikkerheden og vise dannelse og nedbrydning af sensorisk aktive forbindelser. Der vil blive udviklet sensorer baseret på enzymteknologien for fødevarekvalitet.

3. Optimeret emballagemateriale og optimerede emballeringsløsninger til fødevarebrug. Forskellige former for fødevarer (f.eks. tørre, halvtørre og våde) kræver forskellige emballeringsløsninger. I denne arbejdspakke vil der blive foretaget holdbarhedstest, der vil blive relateret til iltforbrug.

4. Der vil blive foretaget undersøgelser af de toksikologiske og sundhedsmæssige aspekter. De nye pakker skal evalueres i forhold til europæisk lovgivning.

5. Udbredelse og kommunikation.

Deltagere

  • Nordisk Innovationscenter
  • EU
  • Karlstad Universitet
  • Det Svenske Institut for Fødevare- og Bioteknologi, SIK
  • Teknologisk Institut
  • Norconserv AS 
  • IslandsTeknologiske Institut - IceTec
  • Tammerfors Tekniske Universitet
  • Borealis A/S
  • Novozymes A/S
  • Stora Enso Skoghall AB
  • Kemira Oyj
  • Fraunhofer-Institut für Grenzflächen und Bioverfahrenstechnik
  • Rohm and Haas. Frankrig
  • Danone Biscuits Afdeling