Projekt - Marine svampe - en uudnyttet ressource til behandling af kræft?

Jan  Lorenzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 36.

Projekt - Marine svampe - en uudnyttet ressource til behandling af kræft?

Projektet er afsluttet.

7th Framework Programme - Marine Fungi: Natural products from marine fungi for the treatment of cancer

Projektstart 1. maj 2011. Forventet afslutning maj 2014.

Kræft er en sygdom, hvor unormale celler deler sig uden kontrol og vokser ind i de nærliggende organer. I de seneste årtier er der sket betydelige fremskridt i behandling af kræft, dog er medicinalindustrien konstant på jagt efter nye og forbedrede lægemidler. Der bliver ledt efter naturlige nye lægemidler til cancerbehandling i mange forskellige økosystemer. Især det marine miljø er kun i begrænset omfang undersøgt for mulige lægemidler. I Marine Fungi projektet blev der anvendt nye molekylære metoder til at identificere og karakterisere mulige nye lægemidler indsamlet fra havet. Marine Fungi projektet favner hele værdikæden i udnyttelse af de naturlige medicinske ressourcer, fra indsamling af nye svampe og identificering og karakterisering af deres produkter til test af anticancereffekt både in vitro og in vivo.

Marine Fungi

Marine svampe producerer en række stoffer (sekundære metabolitter), som har vist sig at have potentiale til at slå kræftceller ihjel. I Marine Fungi projektet blev produkter fra eksisterende samlinger af marine svampe, og mere end 600 nye indsamlede marine svampe fra koralrev og makroalger undersøgt for anti-cancer effekt.

I projektet blev der arbejdet målrettet med opdagelse og karakterisering af nye potente anticancerlægemidler og parallelt blev bæredygtige produktions metoder undersøgt og testet. Igennem hele projektet blev de opdagede anticancer kandidater vurderet, og de mest lovende anticancer stoffer blev udvalgt til yderligere tests, analyser og til sidst in vivo afprøvning. En udvælgelsesproces der sikrede, at konsortiet ved projektets afslutning står med en række lovende potente anticancer kandidater. Bioteknologi på Teknologisk Institut udførte mode-of-action (MoA) studier af de fundne anticancer kandidater. Desuden udviklede Bioteknologi nye metoder inden for området chemical proteomics, til identificering af drug targets og off-targets. Teknologisk Instituts proteomics faciliteter (LTQ Orbitrap Velos) var omdrejningspunktet for Bioteknologis bidrag til FP7 projektet Marine Fungi.  

Deltagere

  • Leibniz Institute for Marine Sciences, IFM-GEOMAR, Germany
  • Hypha Discovery Ltd., United Kingdom
  • VTT Technical Research Centre of Finland, Finland
  • Aalborg University, Denmark
  • Christian-Albrechts University Kiel, Germany
  • Diponegoro University, Indonesia
  • Universidad de Antofagasta, Chile
  • European Screening Port GmbH, Germany
  • University of Oslo, Norway
  • Danish Technological Institute, Denmark

Yderligere information kan findes på projektets officielle hjemmeside, eller via projektets grupper på Facebook og LinkedIn