Projekt - Økologiske sæsongrise – FØJO III

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202718

Projekt - Økologiske sæsongrise – FØJO III

Projektet er afsluttet.

 

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Forskningscenter Bygholm, videreudvikler et koncept for sæsonproduktion af økologiske svin, hvor søerne farer om foråret, grisene vokser op kuldvis fra fødsel til slagtning, og hangrisene ikke bliver kastreret. Hangrisene slagtes ved meget lav vægt om sommeren og sogrisene ved meget høj vægt til jul. Førstelægssoen slagtes efter fravænning om sommeren. Udviklingen indgår i et større FØJO III projekt ”Quality and Integrity of Organic Eggs, Chicken Meat and Pork (QEMP)”. Instituttet står for undersøgelser af kvaliteten af svinekødsprodukter.

Formål
Projektets formål er at etablere nye metoder til produktion af økologiske æg, slagtekyllinger og slagtesvin med henblik på nye højkvalitetsprodukter, som adskiller sig fra konventionelle produkter og som er i overensstemmelse med forbrugernes forventninger til kvalitet og convenience. Specielt for svin undersøges effekt af genotype, fodring, ”type” (hangris, sogris og førstelægsso) og alder ved slagtning. Formålet med SF’s medvirken er at dokumentere råvare- og produktkvalitet af udvalgte produkter.

Baggrund/indhold
Det er et udbredt ønske blandt økologer at undgå kastration af hangrise. Problemet med hangriselugt er imidlertid en hindring. Tidligere forsøg tyder ikke på, at lavere slagtevægt kan løse dette problem, men et igangværende projekt hos DJF tyder på meget lavt indhold af skatol i spæk fra hangrise produceret i enhedsstier/telte på friland og slagtet ved lav vægt. Afprøvning af produkter fra lette hangrise og tunge sogrise hos udvalgte restauratører har generelt givet gode resultater med hensyn til spisekvaliteten. Kvaliteten af kød fra meget lette hangrise, meget tunge sogrise og førstelægssøer er ikke velbeskrevet.

Igangværende undersøgelser tyder på, at fedtet er mere umættet i meget unge grise. Kødets tekstur og smag kan forventes at være anderledes hos meget unge og meget tunge slagtesvin samt førstelægssøer. I nogle tilfælde kan store sogrise og søer have forhøjet indhold af skatol. I projektet indgår undersøgelse af forbrugerholdninger, produktkvalitet og dyrevelfærd. I svinedelen indledes i 2006 etablering af teoretisk basis, pilotstudier og praktiske forberedelser til de egentlige produktionsforsøg, som gennemføres i 2007-2009.

Samarbejdspartnere
Århus Universitet (Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet), Københavns Universitet (Faculty of Life Science). Projektleder: Chris Claudi-Magnussen, ccm@teknologisk.dk

Offentliggørelse
Offentliggørelse af delresultater: Resultaterne vil blive offentliggjort på DMRI's hjemmeside. Offentliggørelse af slutresultat: Resultaterne vil blive offentliggjort på DMRI's hjemmeside.