Projekt - Pakning af frugt og grønt

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72203180

Projekt - Pakning af frugt og grønt

Produkttilpasset pakning af frisk frugt og grønt

Projektstart september 2008. Afslutning marts 2013.

Dansk frugt og grønt leveres i dag af en dygtig og praktisk uddannet branche, der naturligt har fokus på dyrkning og stabil forsyning af dansk detailhandel med friske råvarer. I de senere år forlanger supermarkeder og forbrugere mere forarbejdede og blandede produkter, der typisk er skrøbelige og har kort holdbarhed. Emballeringen er derfor kommet i fokus.

Supermarkederne kræver også mere professionel emballering for at skabe convenience, produktidentitet og længere holdbarhed. På nuværende tidspunkt emballerer branchen enten ikke eller efter principperne ”pack-and-pray” eller ”trial-and-error”. Derfor ligger tabene i distributionskæderne formentlig på mindst 2,5 mia. kr. om året, men sandsynligvis nærmere 3,5-4 mia. kr. Hertil kommer unødvendig transport af produkter, der kasseres og belaster affaldssystemerne og miljøet.

Det overordnede formål med innovationskonsortiet er at udvikle nye metoder og systemer til pakning af frisk frugt og grønt, som giver branchen mulighed for at udvikle forarbejdede fødevareprodukter med stor værditilvækst, høj spisekvalitet og lavt spild i distributionskæden. Den egentlige udfordring er derfor at udvikle nye pakkemetoder og -systemer ud fra et videnskabeligt grundlag og at omsætte ny viden, metoder og teknikker til praktisk anvendelse i branchen.

Konsortiet består af virksomheder, der producerer, forarbejder og pakker frisk frugt og grønt. Desuden deltager et antal virksomheder, der på forskellig vis producerer emballager, pakkemaskiner, hjælpestoffer og måleudstyr. Aarhus Universitet skal sammen med Teknologisk Institut forske i nye måle- og pakkemetoder ud fra virksomhedernes behov, og Teknologisk Institut skal implementere ny viden og metoder i virksomhederne samt udvikle nye GTS-ydelser.

Deltagere

  • Forsknings- og Innovationsstyrelsen
  • Teknologisk Institut
  • Aarhus Universitet – Institut for Råvarekvalitet
  • Årstiderne
  • GASA Odense Frugt og Grønt
  • Ørskov Frugt
  • ScanStore
  • Multivac
  • CFS
  • NNZ
  • Linde Group
  • PBI-Dansensor
  • Videometer
  • Samt en række mindre producenter af frugt og grønt

Aktiviteter

  • Forskning i frugt og grønts kvalitet og holdbarhed
  • Udvikling af nye pakkemetoder (eMAP)
  • Virksomhedsprojekter med gartnere og emballageleverandører
  • Temadage og konferencer