Projekt - Spisegrisen: Alternative racer - men hvilke?

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202718

Projekt - Spisegrisen: Alternative racer - men hvilke?

Svinekød med ekstra god spisekvalitet efterspørges, ligesom spisekvalitet får større betydning i takt med stigende leverancer til den europæiske detailhandel og foodservice-sektor. Forskellige racer fremhæves for deres gode spisekvalitet. Der gennemføres en screening af kød fra danske og udenlandske racer. På den baggrund gennemføres en egentlig afprøvning, som skal vise, om udvalgte racer er interessante i forbindelse med en specialproduktion. Ud over spisekvalitet skal produktionsøkonomi, udbytter og afsætningsmuligheder for hele grisen analyseres.

Formål

  • At screene spisekvaliteten af et stort udvalg af udenlandske og danske svineracer, som præsenterer noget
    originalt og anderledes end DLY (fase 1)
  • At afklare, om en eller flere alternative racer er interessante som ”spisegris/en Formel 1 gris” under danske produktionsforhold. Ud over kvaliteten skal produktionsøkonomi, udbytter og afsætningsmuligheder for hele grisen belyses (fase 2).

Baggrund/indhold
Flere udenlandske racer – spanske, franske og Berkshire - fremhæves ofte for deres gode spisekvalitet. Afsætning af Berkshirekød målrettet et højkvalitetsmarked ses til eksempel i USA, UK og Japan. I en ny dansk fokusgruppeundersøgelse blev renracet Duroc beskrevet som ”mørt og lækkert”, mens kød fra vildsvin blev beskrevet som ”kalvekødsagtig”. Det er relevant at afklare, hvilke racer der er interessante i forbindelse med udvikling af en specialproduktion af dansk svinekød med ekstra god spisekvalitet – ”en Formel 1 gris”. Produktionsresultaterne for flere af de potentielt interessante racer er ringe, hvorfor de kvalitetsmæssige fordele skal være betydelige.

  • Fase 1 - screening: Der er gennemført en screening af forskellige danske og udenlandske racer for at kortlægge spisekvaliteten. Undersøgelsen viste stor variation i spisekvalitet mellem racer, og at spisekvaliteten for enkelte racer adskilte sig markant positivt fra det svinekød, der i dag findes på det danske marked. På et kommende styregruppemøde vil det blive besluttet hvilke racer, branchen ønsker at afprøve i fase 2.
  • Fase 2 - afprøvning: Udvalgte racer eller krydsninger af disse med danske racer testes under danske produktionsforhold. Ud over kvaliteten skal produktionsøkonomi, udbytter og afsætningsmuligheder for hele grisen belyses. Undersøgelserne vil derfor ikke alene omfatte udskæringer til fersk konsum, men også produktoptimering.

Samarbejdspartnere
Afsætningsfremme, Dansk Svineproduktion (fase 2). Projektleder: Margit D. Aaslyng, mdag@teknologisk.dk

Offentliggørelse
Offentliggørelse af delresultater: Resultaterne vil blive offentliggjort på DMRI's hjemmeside og i danske tidsskrifter. Offentliggørelse af slutresultat: Resultaterne vil blive offentliggjort på DMRI's hjemmeside.