Stærke relationer skaber stærke innovationsprocesser

Knud Erik Hilding-Hamann

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 21.

Stærke relationer

Stærke relationer skaber stærke innovationsprocesser

25. maj 2016

Hvis du for alvor vil gøre en forskel og skabe radikalt nye løsninger til eksempelvis større samfundsudfordringer, er de rigtige relationer (eller manglen på samme) det springende punkt. En stærk innovationsproces er afhængig af at kunne skabe dialog, bringe mennesker sammen og på rette tidspunkt involvere de rette relationer, kompetencer og viden, som er nødvendige for at udvikle og implementere nye, bæredygtige ideer og løsninger.

Fra relation til samarbejde
I sidste uge deltog jeg i en opstartsworkshop for Roskilde Kommunes nye, ambitiøse samarbejdsalliance "IQ". Det foregik på Professionshøjskolen Absalon sammen med kommunens videns-, uddannelses- og sundhedsinstitutioner, forsyninger, private virksomheder, faglige organisationer og interesseorganisationer.

Med aktivering og mobilisering af dette vidensnetværk, som er etableret gennem et vaskeægte Triple Helix partnerskab, håber Roskilde Kommune og de stiftende parter at kunne udvikle nye løsninger til væsentlige samfundsudfordringer inden for integration, velfærd, sundhed, digitalisering, livslang læring, klimatilpasning, miljømæssig bæredygtighed samt internationalisering.

På opstartsworkshoppen var der især fokus på at skabe relationer og knytte samarbejdsbånd omkring konkrete ideer til løsning af de nævnte samfundsudfordringer. De mere end 60 deltagere fik flittigt udvekslet visitkort, holdninger og intentioner. Rummet var fuld af positiv virketrang og virkelyst.

Relationsboost i Roskilde
Ønsket om at bidrage var også hårdt tiltrængt. For eksempel forsøgte Roskilde Kommune i sidste uge at matche mere end 200 flygtninge med mulige arbejdsgivere. Til trods for en aktiv markedsføring til mere end 2000 virksomheder og et flot engagement af de deltagende flygtninge, deltog kun skuffende 21 virksomheder på arrangementet. Det skabte selvsagt ikke synderligt mange nye jobs til flygtninge. Allerede dér ville det have været en fordel for kommunen, hvis de havde haft tætte relationer til stærke ambassadører i det private erhvervsliv, som kunne have mobiliseret deres lokale netværk med henblik på at identificere nye jobmuligheder for flygtninge.

Der er i den grad behov for, at ikke kun Roskilde Kommune men alle kommuner i hele landet samarbejder med erhvervslivet om at nytænke den måde, vi eksempelvis skaber jobmuligheder for flygtninge og immigranter på. Når en kommune inviterer erhvervslivet ind til en direkte sparring på matchning af flygtninge-kompetencer med relevante job- og læringsmuligheder i private virksomheder, er der langt større chance for succes.

Relationer får en afgørende rolle
Ovenstående eksempel er kun ét af mange initiativer, der i de kommende måneder vil blive igangsat i Roskilde Kommune. På den måde kommer netværk og relationer til at spille en afgørende rolle i udviklingen af nye, bæredygtige samfundsløsninger fremover.

Selv kom jeg fra mødet med spændende, nye relationer. En af disse er Madkulturen - en offentlig institution beliggende i Roskilde, som har til formål at fremme god madkultur i Danmark. Sammen med min nye relation fra Madkulturen har jeg planer om et større fødevareinnovationsprojekt, der forhåbentlig kan føre til bedre madoplevelser for de mange mennesker, der hvert år besøger Danmark, og nye forretningsmuligheder for danske virksomheder i turisme- og fødevaresektorerne.

Har du lyst til at være med?
”Relationer” udgør et af de i alt seks omdrejningspunkter, som vi i Teknologisk Instituts innovationscenter har defineret som væsentlige for vores arbejde med vores kunders innovation og forretningsudvikling. Læs også indlæggene om "innovationsdræbere" , ”Mindset” og Virkelighed” og ”Praksis”, og følg med på vores Linkedin-gruppe for flere indlæg.