Viden om Slagteri og Forædling Nr. 1 - Mindre og hurtigere maskine til halsrens på vej

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202718

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 1 - Mindre og hurtigere maskine til halsrens på vej

Mindre og hurtigere maskine til halsrens på vej

Slagteriernes store automatiseringsprojekt er nu kommet et skridt videre. Udviklingen af maskinen til at rense halsregionen og afklippe fortæer på slagtekroppe er gået ind i en afgørende fase. De danske slagterier har besluttet, at maskinen skal fylde så lidt som muligt, være billig at fremstille og kunne klare 600 slagtekroppe i timen – væsentligt mere end de 360 svin i timen, der er den nuværende slagtehastighed. Ellers vil maskinen ikke være tilstrækkelig rentabel at investere i.

Nye værktøjer
Der er lavet nye halsrenseværktøjer, der kan komme ind og fjerne de store kirtler på kæbesnitten, og der er udviklet en ny og mere robust metode til at finde det rette sted at afklippe fortæerne imellem skankeknoglen og fortåen.

Værktøj der afklipper fortæerne
Værktøj der afklipper fortæerne
De nye halsrenseværktøjer er først og fremmest mere kompakte end de gamle, og de nye værktøjer vil både kunne bruges på slagtekroppe med flækkede hoveder og på kroppe, hvor hovedet er klippet af.

Derfor har projektets følgegruppe godkendt værktøjerne og processerne så maskinudviklingen kan fortsætte.

Fokus på rentabilitet
Der skal nu arbejdes på at gøre maskinen rentabel for slagterierne at investere i. Arbejdet koncentrerer sig om et maskinkoncept, som reducerer fremstillingsprisen mest muligt og gør udstyret mere kompakt, så udgifterne til ombygninger bliver så lav som muligt, og installationen i det hele taget bliver billigere.

Rentabiliteten bestemmes af forskellen mellem den samlede udgift for slagteriet, når udstyret står driftsklart på slagtelinjen, og det antal operatører udstyret kan erstatte. Den samlede udgift er sammensat af fremstillingsprisen for udstyret, udgifter til ombygninger på slagteriet og selve installations-omkostningerne.

Fjerner ikke hjertefedt
Procesomfanget for maskinen er revideret for at nedbringe fremstillingsprisen. Det har betydet, at modulet for at bortskære hjertefedt er fjernet. Hjertefedtet kan fjernes af slagteriarbejderen før maskinen, der udstikker kæbesnitter.

Servomotor fremfor hydraulik
Målet er, at der skal fremstilles en maskine med elektrisk servomotordrev, som er så kompakt, at den kan installeres på slagtelinjerne med minimale ombygninger og ændringer af f.eks. transportbånd og glidestænger til følge.

De fleste maskiner på slagteriet er bygget op omkring hydraulik, men heldigvis er andre teknologier og komponenter, bl.a. elektriske servomotorer, nu faldet i pris og blevet fremstillet i udgaver, som kan tåle miljøet på slagterierne.

Et hydraulisk system består af flere komponenter og er dyrt og pladskrævende. Ofte er det nødvendigt at placere pumpestationen i et andet lokale end selve udstyret, så rørføringer mellem pumpe og maskine er nødvendige. De krav er der ikke til en servomotor.

Høj hastighed
Endelig er det et ønske, at udstyret skal have en meget høj kapacitet på 600 kroppe/time. Allerede nu er kapaciteten på vej op på slagtelinjerne, og derfor er udstyret nødt til at have en høj kapacitet for at sikre, at markedet for udstyret bliver tilstrækkeligt stort.

Udfordringen tages op
Kan det eftervises, at der kan laves et maskinkoncept, som opfylder slagteriernes krav til rentabilitet  fortsætter projektet, og der bygges et udstyr som installeres, indkøres og afleveres til et slagteri.

– Vi og SFK er fortrøstningsfulde og tror på, at det kan lade sig gøre. SFK skal tegne og bygge maskinen og skal sandsynliggøre, at den overholder kravene til hastighed og pris. Det følger vi løbende op på, og det ser lovende ud, siger Niels Worsøe Hansen, projektleder fra Danish Meat Research Institute.

Går alt efter planen, vil SFK have en godkendt tegning klar i starten af 2007. Dernæst går der ca. 8 måneder med at bygge maskinen, så den i slutningen af 2007 kan blive installeret på et slagteri. Efter en indkøringsperiode på 6 måneder vil den være klar til salg og markedsføring midt i 2008.

 

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 1  - udgivet 2007