Viden om Slagteri og Forædling Nr. 3 - Omega 3 kød – en mulighed?

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 18.

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 3 - Omega 3 kød – en mulighed?

Omega 3 kød – en mulighed?

Arla Foods er på vej med en ny type helsemælk, hvor indholdet af omega 3 fedtsyrer fordobles ved at ændre på køernes foder. Det samme er muligt for svinekød.

Fodres grise f.eks. med 3% rapsolie er det muligt at fordoble eller tredoble indholdet af omega 3 fedtsyrer. Fodres med hørfrø eller hørfrøolie er det muligt at tidoble indholdet af omega 3. Ved at ændre foderets sammensætning er det altså muligt at påvirke den ernæringsmæssige kvalitet af kødet, og det kan også vise sig at være en gevinst i markedsføringen.

Anprise sundhed

Krebinetter på pande
En krebinet på 125 g med 10% fedt - en normal middagsportion - vil kunne dække ca. 50% af det anbefalede daglige indtag af omega 3, hvis grisene har været fodret med hørfrøolie.
Danmark har været restriktiv med hensyn til at sundhedsanprise fødevarer, men EU regler om anprisning åbner for nye muligheder. I Frankrig og Canada ligger der allerede omega 3 svinekød i kølediskene. I Canada kræves, at kødet indeholder 0,3 g omega 3/pr 100 g, for at man kan anprise kød med ”omega 3”.

På nuværende tidspunkt har EU ikke afklaret, hvilke krav til indhold, der skal stilles for at kunne anprise kødet. Kød fra grise fodret med rapsolie vil kunne anprises efter canadiske regler, hvis kødet indeholder 10% fedt. Er grisene fodret med hørfrø kan kød med kun 4% fedt anprises.

Omega 3 i svinekød
Den danske branche har lavet forsøg med at tilsætte både raps- og sojaolie til grisenes foder, og i andre lande er der også lavet forsøg med at tilsætte hørfrø eller hørfrøolie.

I tabellen er vist, hvordan fodring med rapsolie og hørfrøolie påvirker fedtsyresammensætning i spækket.

 

 

Nuværende standard

Rapsolie (3%)

Hørfrøolie (3%)

Mættede fedtsyrer

40

33

35

Polyumættede fedtsyrer

12

22

23

Omega 3 fedtsyrer

1%

3,4

9,3

Forhold mellem omega 6/omega 3 (se faktaboks)

11

5

<2

Procent fedtsyrer i spæk fra grise fodret efter nuværende standard eller med raps- eller hørfrøolie tilsat foderet

Der er ikke gennemført forsøg, hvor de danske svineracer har fået tilsat hørfrø til foderet. Andre lande har testet tilsætning af både hørfrøolie og hørfrø til foderet, og ved at fodre med hørfrø frem for hørfrøolier er der mindre risiko for at kødet bliver harsk. Fodres med hørfrøolie skal man derfor være opmærksom på at tilsætte tilstrækkelig mængde antioxidanter til foderet f.eks. E-vitamin.

Omkostninger
Specialproducerede grise vil som regel koste ekstra at producere, hvilket også vil gælde for tilsætning af hørfrø til foderet. Da produktkvalitet og –udbytter endvidere påvirkes af foderfedtkilden, skal dette aspekt også tages med i betragtning.

Kvaliteten af kødprodukter kan således forringes og udbytterne blive mindre, hvorfor man skal være opmærksom på, at kød fra grise fodret med eksempelvis rapsolie ikke uden videre kan anvendes til traditionelle forædlede produkter. Flere forsøg viser, at spisekvaliteten ikke forringes i fersk kød fra grise fodret med hørfrø og rapsolie.

 

Fakta om omega 3 og omega 6

Myndighederne har i mange år fokuseret på at få danskerne til at spise mindre fedt, og det er også lykkes. Fedtindtaget er reduceret markant fra 1995 til 2000, men det er desværre gået den forkerte vej med kvaliteten. Der er for meget mættet fedt i forhold til polyumættet fedt. Det er uheldigt, da kvaliteten af fedtet er vigtigere end mængden, hvis man vil reducere risikoen for blodpropper.

De polyumættede fedtsyrer kan opdeles i to grupper: omega 3 og omega 6 fedtsyrer. Den mest almindelige omega 6 fedtsyre er linolsyre og den mest almindelige omega 3 fedtsyre er alfa linolensyre.

Procentvis indhold af polyumættede fedtsyrer (omega 6 og omega 3)

Procentvis indhold af polyumættede fedtsyrer (omega 6 og omega 3) i olier (Fødevaredatabanken, version 6, Danmarks Fødevareforskning).

Omega-3 menes at reducere risikoen for sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft. Omega 3 er altså vigtige fedtsyrer, som i kroppen omdannes til mange aktive stoffer med betydelige fysiologiske funktioner.

Omega 3 og 6 omdannes ved hjælp af det samme enzymsystem til aktive stoffer. Det har den konsekvens, at spiser man mange omega 6 fedtsyrer, lægger de beslag på enzymerne, og der vil ikke blive omdannet så meget omega 3 til de gavnlige, aktive stoffer.

Det er altså vigtigt, at der er balance i omega 6 og omega 3 indtaget. De nordiske næringsstof-anbefalinger angiver, at et omega 6/omega 3 forhold mellem 3 og 9 er passende, men reelt ved man  ikke, hvad der er optimalt.

Ved at tilsætte hørfrø eller rapsolie til foderet får grisenes fedt en balanceret fedsyreprofil efter de nordiske anbefalinger. Hermed bidrager svinekød ikke til, at fedtkvaliteten går ”den gale vej”, og dermed øger risikoen for hjerte-kar sygdomme.  

 

Viden om slagteri og forædling nr. 3 - udgivet 2007