Viden om Slagteri og Forædling Nr. 4 - IT-programmer og databaser - en hurtig genvej til viden

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 18.

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 4 - IT-programmer og databaser - en hurtig genvej til viden

IT-programmer og databaser - en hurtig genvej til viden

TastaturEn del viden og resultater fra Danish Meat Research Institute er indarbejdet i IT-programmer eller databaser. Virksomhederne kan derved let få adgang til viden om f.eks. indhold af fedt i råvarer eller vækst af L. monocytogenes i et specielt produkt.

Resultaterne fra en lang række projekter er samlet i IT-programmer eller databaser. Det betyder, at det er nemt og hurtigt for brugerne, som fortrinsvis er forædlingsvirksomheder og kødforarbejdende virksomheder, at indhente en specifik viden om faktorer i produktionen, der kan påvirke holdbarheden og kvaliteten af produkterne. Programmerne vil være en god hjælp i det daglige arbejde, f.eks. ved produktudvikling og vurdering af mikrobiologisk sikkerhed af kødprodukter.

- Hver gang forskere og udviklere gennemfører projekter genereres viden. På Danish Meat Research Institute udfører vi forsøg og samler viden til fordel for alle slagterier og forædlingsvirksomheder. Resultaterne er mere brugervenlige, når der er sat på formel. Det betyder blandt andet, at brugeren kan tilpasse resultatet til et konkret produkt. Her er databaser, regneark m.m. godt, fordi variablerne kan ændres ved et enkelt tryk på tastaturet. Et øjeblik efter har man et tal, der fortæller noget om, hvilke konsekvenser ændringerne i produktet kan få for holdbarheden eller produktkvaliteten, siger Seniorforsker Annemarie Gunvig.

På Danish Meat Research Institute er der udarbejdet følgende programmer:

  • Råvaredatabase med kemiske analysedata for forskellige kødudskæringer
  • Varmedrab af bakterier i forhold til tid og temperatur
  • Prædiktion af vækst af L. monocytogenes i kødprodukter i forhold til forskellige recepter, lagringstemparatur m.m.

 

Råvaredatabasen
Databasen indeholder kemiske analyseresultater for 50 forskellige udskæringer. Udskæringerne er opdelt i 6 forskellige produktgrupper (hoved, forende, kam, brystflæsk, skinke og biprodukter).

Brugernavn og kodeord fås ved henvendelse til Jens Stoumann Jensen jstj@teknologisk.dk. Flere oplysninger om programmet fås også ved henvendelse til Jens Stoumann Jensen.

Varmdrab af bakterier
I dette program (excel regneark) kan en konkret varmebehandlingsprofil vurderes i forhold varmedrab (sterilisering eller pasteurisering) af forskellige patogene bakterier.

Excel regnearket tilsendes ved henvendelse til Anette Granly Kock aglk@teknologisk.dk. Flere oplysninger om programmet fås også ved henvendelse til Anette Granly Kock.

Listeriaprogram
Programmet kan anvendes til prædiktion (forudsigelse) af vækst af L. monocytogenes i varmebehandlede kødprodukter. Modellen kan prediktere vækst af L. monocytogenes i forhold til kombinationer af følgende variable:

Brugernavn og adgangskode fås ved henvendelse til Anne Marie Gunvig agg@teknologisk.dk . Flere oplysninger om databasen fås også ved henvendelse til Annemarie Gunvig.

 

 

Viden om slagteri og forædling nr. 4 - udgivet 2008