Viden om Slagteri og Forædling Nr. 4 - Traditionel anretning hitter hos ældre

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 18.

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 4 - Traditionel anretning hitter hos ældre

Traditionel anretning hitter hos ældre

Når ældre på plejehjem og i ældrecafeer bliver præsenteret for et computerprogram med billeder af aftensmåltider - bestående af kød, kartofler og grøntsager - har det stor betydning, hvordan maden er anrettet. Mere end to ud af tre foretrækker traditionel anretning, og så skal det gerne være med sovs, pyntegrønt og større kødstykker.

PlejehjemNæst efter anretningen har sammensætningen af grøntsagerne størst betydning for, hvilket måltid de ældre ville foretrække.

En tidligere undersøgelse i den brede befolkning viser tilsvarende, at måltidets udseende spiller en væsentlig rolle for valg af aftensmad. Dog er det en mere moderne anretning, der er mest attraktiv.

Sovs og kartofler
Undersøgelsen blandt de ældre viser, at anretning af måltidet og sammensætningen af grøntsager har størst betydning. Ca. 70% af de ældre vælger traditionel anretning frem for moderne. WOK grøntsager foretrækkes frem for rodfrugter, og kødet bør skæres som bøf frem for i tern. Desuden øger sovs og pynt med grønt spiselysten – især ved traditionel anretning.

Kantine eller café
Den traditionelle anretning i undersøgelsen var inspireret af den måde måltider anrettes på i danske kantiner og cafeterier. Mørbradbøfferne var lagt ved siden af hinanden, hvilket også gjaldt for tern. Sovsen var anrettet i en lille ’pøl’ på tallerkenen. Persillen, som var hakket kruspersille, var strøet over de kogte og pillede kartofler og grøntsagerne var snittet i små mundrette stykker.

Den moderne anretning var inspireret af den måde caféer og restauranter anretter måltider på. På de moderne anrettede tallerkner lå den ene mørbradbøf skråt oven på den anden og kødtern var arrangeret på tre træspyd. På de tallerkener, hvor der var sovs, var spyddene sat op af glasset med sovs. Persillen var en lille dusk bredbladet persille, som lå oven på de bådformede og ovnbagte bagekartofler. Endelig var grøntsagerne skåret på skrå i halvstore stykker.

Ældreforetrækkertraditionelanretning

Ældre foretrækker anretningen til venstre frem for den mere moderne anretning til højre.

I undersøgelsen blev de ældre præsenteret for en række billeder af aftensmåltider, og skulle klikke af, hvilken ret de havde mest lyst til at spise, nu mest lyst til at spise og til sidst mindst lyst til at spise.

Undersøgelsen foregik på fem plejehjem og ældrecafeer i Køge kommune blandt 64 ældre, hvor af de fleste var mellem 80 og 90 år. Der deltog 39 kvinder og 25 mænd, hvoraf 51 personer havde sjællandsk oprindelse og 13 personer kom fra Fyn, Jylland eller andre steder.

Målrettet markedsføring
Undersøgelserne blandt almindelige forbrugere og ældre mennesker viser, hvor vigtig den visuelle præsentation af måltiderne er. De samme råvarer skal tilskæres og anrettes forskelligt, afhængig af, om målgruppen er yngre forbrugere, der køber færdigretter i supermarkeder og spiser på restaurant, eller er ældre mennesker, der spiser på plejehjem eller modtager mad fra storkøkkener.

Undersøgelsen er en del af projektet ’Kød som en del af et måltid’, som er støttet af Direktoratet for FødevareErhverv. Deltagere i projektet er Danish Crown, Tulip Food International, Tican Food, Landbohøjskolen, Agrova, Kryta Krydderier og Kram Madservice.

 

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 4, 2007