Viden om Slagteri og Forædling Nr. 5 - IT erstatter papirlapper på slagtelinien

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202718

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 5 - IT erstatter papirlapper på slagtelinien

IT erstatter papirlapper på slagtelinien

Af Anette Eckholdt, Freelancejournalist

Nyt IT-system vil fremover erstatte løse papirlapper med bemærkninger, som veterinærteknikerne i dag sætter på slagtekroppe på slagtelinien. Danish Crown i Esbjerg, hvor der slagtes knap 30.000 svin om ugen har netop taget anlægget i brug.

Vet systemNy højteknologi på slagteliniens veterinære kødkontrol skal både sikre et bedre arbejdsmiljø og øge fødevaresikkerheden, lyder vurderingen fra Danish Meat Research Institute, som står bag det nye it-system.

 

Det går hurtigt på et slagteri. Udover slagtning og opskæring af svin foregår der også en obligatorisk fødevarevarekontrol af slagtekroppe, plucks og tarme. Kontrollen udføres af fødevareregionens dyrlæger og veterinærteknikere og alle data kan føres tilbage til det enkelte svin og den landmand, der har leveret svinet.

 

- På Danish Crowns svineslagteri i Esbjerg står der veterinærer to steder på hver slagtelinie. De besigtiger 360 slagtekroppe i timen. Når de observerer fejl på slagtekroppen, som kræver et nærmere eftersyn eller fraskæring, markerer de det i dag ved at sætte selvklæbende papirlapper på slagtekroppen. Slagtekroppe med anmærkninger føres i dag manuelt ind på et sidespor, hvor slagteriarbejdere skærer visse skader fra, inden en dyrlæge laver den endelige bedømmelse af slagtekroppen, forklarer projektleder Ronald Sørensen fra Danish Meat Research Institute og fortsætter.

 

- Fremover erstattes papirlapperne med indtastning på en pc. Fordelen er både et bedre arbejdsmiljø og en øget sikkerhed i fødevarekontrollen. Indtastede data følger slagtekroppen hele vejen, hvorimod en papirlap godt kan falde af, inden den når hen til slagteriarbejderen, der skal skære fejlen fra og dyrlægen, der i sidste ende skal godkende slagtekroppen til konsum.

 

Nemt at håndtere
For at kunne spore kødet hele vejen fra stald til bord får hvert svin allerede i dag et nummer, når det efter aflivning hænges op på et hængejern, som på en conveyor kører slagtekroppen rundt på slagteriet. En radiobrik i bøjlen følger slagtekroppen under den efterfølgende udtagning af plucks, kontrol og indlagring på køl.

Skærmbillede fra pc-skærmen, der betjenes med fingertouch
Figur 1: Skærmbillede fra pc-skærmen, der betjenes med fingertouch.
- Da veterinærteknikerne ikke har tid til at forholde sig til tal og numre på slagtelinien, kan de på en PC-skærm se slagtekroppene køre forbi forskellige farver i arbejdsområdet og veterinærteknikeren kan identificere den slagtekrop, han arbejder på ved hjælp af farven. På PC-skærmen kan man se slagtekroppene køre forbi, ligesom de i virkeligheden transporteres på slagteliniens conveyor. Istedet for at sætte små papirlapper på slagtekroppene tastes der bemærkninger ind på PC-skærmen. Det fungerer rigtig godt og er nemt at arbejde med, siger Ronald Sørensen.

 

På samme skærmbillede er de mest almindelige bemærkninger angivet og al betjening foregår med fingertouch.

 

- Det nye værktøj betyder også, at al frasortering af kroppe med bemærkninger sker fuldautomatisk. Afhængig af hvilke bemærkninger en slagtekrop får, kører den automatisk ind på den sløjfe på slagtelinien, hvor enten en slagteriarbejder eller en dyrlæge ordner resten. Også her er der farvekoder, pc'er og fingertouchskærme at arbejde med, forklarer Ronald Sørensen.

 

Ny it-generation
I første omgang installeres det nye it-værktøj i Danish Crowns afdelinger i Esbjerg og Blans, hvor man arbejder med papirlapper i kødkontrollen. Herefter forventes, at det ved løbende vedligehold vil erstatte meget primitive elektroniske registreringer, som findes på andre slagterier.

 

Som sidegevinst ved den nye højteknologi, ser han gode muligheder for, at de dyrlæger, som kommer ude i svinebesætningerne, også kan få glæde af systemet:

 

- Allerede i dag afregnes landmanden efter vægt, kvalitet og eventuelle fejl på slagtekroppen. Udvalgte veterinære bemærkninger fremgår af afregningen til landmanden, men på sigt forventer jeg, at de indsamlede data omkring for eksempel lungesygdomme og brok kan blive et nyttigt og nemt tilgængeligt værktøj i dyrlægernes rådgivning i staldene og dermed bidrage til at forbedre dyrevelfærden.

 

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 5 - udgivet 2008