Viden om Slagteri og Forædling Nr. 6 - Perfekt knivstål til fremtidens robotter

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 18.

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 6 - Perfekt knivstål til fremtidens robotter

Perfekt knivstål til fremtidens robotter

Knivstål til kødbranchens maskiner og robotter har længe været et valg mellem to typer. Valget har været mellem enten stål der er rustfast, men ”blødt” eller et stål, der kan blive hårdt, men ruster. Nu har den svenske stålfabrikant Uddeholm AB og Danish Meat Research Institute udviklet et rustfast materiale, der kombinerer de bedste egenskaber fra begge typer stål.

Mindre vedligeholdelse af knive
Med den nye metallegering er det nu muligt at fremstille knivstål, der kan tåle at blive siddende i maskinen under vask og samtidig kunne holde sig skarpt længe. Kniven kan sidde længere i maskinen uden at den behøver slibning. Det betyder mindre tid til vedligeholdelse og færre slibninger, og det forlænger knivens levetid.

 

Bedre knivsæg
Det nye knivstål kan tåle det fugtige skiftevis sure og basiske miljø uden at overfladen ødelægges af korrosion og er samtidig hårdt nok til, at det kan holde en knivsæg skarp – i hvert fald i længere tid end hidtil.

 

Et sæt rundknive i det nye stål er afprøvet på hjerteplucksudstyret på slagteriet i Blans. Efter endt forsøgsrække og med en meget konservativ vurdering viste resultaterne, at det nye stål ikke gav nogen ulemper og samtidig gav 1,5 gang længere standtid på knivene end det normale knivstål. Standtiden betyder den tid, der går fra at knivsæggen er nyslebet til den skal rettes – eller fra nyslebet kniv til udskiftning af kniv.

 

Dyre knive, men bedre
Knivene til slagterirobotterne er ofte dyre at fremstille. Derfor har kødbranchen været på jagt efter et stål, der kan holde længere. De nye knive har større slidstyrke og korrosionsbestandighed, og de kan hærdes til en hårdhed, som er langt hårdere end standardstål.

 

Kostprisen på det nye stål er cirka fire til fem gange højere end for standardstålet. Men da stålprisen ofte er en ringe del af den samlede pris for en kniv, går det nye knivstål en lovende fremtid i møde inden for slagteribranchen. Især fordi det er dyrt at have et stop i produktionen, fordi en kniv er blevet sløv og skal skiftes.

Vanax knivstål

 

Klar til produktion i 2009
For knapt to år siden var den svenske stålproducent Uddeholm på udkig efter områder, hvor de kunne afprøve det nye stål. De havde i en årrække eksperimenteret med en proces og var nu nået så langt, at de kunne fremstille et stål, der nærmede sig de ønsker, som den danske kødbranche havde til et knivstål.

 

Det nye stål hedder Vanax 75 og er et pulvermetallurgisk stål med et højt krom- og vanadium-indhold. Det betyder i praksis, at materialet har en korrosionsbestandighed, der er tæt på rustfrit stål AISI 316. Samtidig med at det kan hærdes til en hårdhed på 60 HRC.

 

Slidstyrken er i forhold til AISI 316 betydeligt større. Fremstillingsmetoden (pulvermetallurgi) betyder, at de karbider (kemisk forbindelse mellem et kulstof og et grundstof, f.eks. V, Mo, W, Cr), der giver slidstyrke er jævnt fordelt i hele matrixen. På denne måde kan man kombinere slidstyrke og sejhed.

Materialerne til fremstilling af knive er færdigudviklet og forventes klar til produktion i 2009.

 

 

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 6 - udgivet 2008

 

 

 

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Carsten Jensen cj@teknologisk.dk