"Den robotløsning skal installeres på fabrikken hurtigst muligt"

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

"Den robotløsning skal installeres på fabrikken hurtigst muligt"



Som afslutning på MADE Demonstrationsprojekt var direktør Jesper Damm fra Kühn hos Teknologisk Institut i Odense for at se den robotløsning, som projektet tog udgangspunkt i. Da han træder ind i lokalet, er robotten i gang med at samle små plastikemner fra Kühn op, sætte dem over på en vægt til vejning, for derefter at flytte emnet under et visionsystem, som hurtigt måler efter ujævnheder, før robotten sorterer produkterne som godkendt eller ikke-godkendt efter en række parametre.

Jesper Damm er ikke i tvivl: Den robotløsning skal installeres på fabrikken i Greve hurtigst muligt, for den kan skabe rentabilitet i lavvolumeproduktionen hos Kühn.

Virksomheden Kühn har i 45 år arbejdet med sprøjtestøbninger i plast til kunder primært i medico- og medicalbranchen. De har mange varenumre og producerer både høj- og lavvolume. I dag har de en målsætning om, at de maksimalt må godkende fem reklamationer om året. Men det antal har Jesper Damm en drøm om, skal ned på nul.
 
- Vi søgte et MADE Demonstrationsprojekt, fordi vi ved, at en automatisering af vores kvalitetskontrol vil give kunderne bedre produkter, samtidigt med at vi kan tilbyde en kvalitetsgaranti, som ingen af vores konkurrenter kan. Hvis vi skal skabe rentabilitet i lavvolumeproduktionen, så må vi øge automatiseringen.

   LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i gang med robotter (1)

Igennem seks måneder har sensor- og roboteksperter under ledelse af Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut udviklet den nye robotcelle, som vil erstatte den manuelle kvalitetskontrol, der er nu.
 
Sænker omkostningerne og øger kvaliteten
Med den nye automatiseringsløsning får Kühn ikke bare mulighed for at lade robotter klare, hvad der før blev gjort manuelt, men detaljerne fra målingerne er så præcise, at støbeformene løbende kan justeres, så de passer bedst muligt.

- Vi kommer til at spare en masse manuelt arbejde, og samtidig får vi de samme informationer, som dem der har en høj volumeproduktion. Kunderne kommer også til at kunne mærke dataopsamlingen, og det giver en vis tryghed, hvis vi kan hæfte alt dokumentationen til en ordre. Så handler det ikke om statistiske sandsynligheder, men om facts. Det vi gør her, er så vigtigt, fordi vi ville kunne konkurrere mod udlandet på kvaliteten og garantien, forklarer Jesper Damm.

   SE OGSÅ: Knivskarp robot skal være med til at løfte dansk produktion

Stort potentiale for danske SMV'er
Da projektleder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut præsenterede visionsystemet, som består af et standardindustrikamera, der måler den indre og ydre diameter på en lille tap, var den første kommentar fra Jesper Damm: "Vi skal have sådan et system."

- Vi kan se helt specifikke mikrofejl på nøgleproblemer. Og det er der ingen af vores konkurrenter, der kan. Jeg får en væsentlig bedre mulighed for at kvalitetssikre mit produkt, og derved vil kunderne og Kühn sammen kunne få lavere totalomkostninger, tilføjer Jesper Damm.
 
Søren Peter Johansen er ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale for øget automatisering i en række danske SMV'er.

   SE OGSÅ: Produktionschef: Vigtigt med uddannelse i automation
 
- Med et MADE Demonstrationsprojekt kan vi vise virksomheder, hvor langt teknologierne er i dag. Det er f.eks. muligt at lave flere forskellige eksakte målinger ved brug af vægte og visionsystemer, og så sortere produkterne automatisk. Al data er samlet i et ark og kan visualiseres i enkle grafer, så produktionsmedarbejderne også kan følge med i de millimeter nøjagtige scanninger. En del af projektet med Kühn har også været at regne på businesscasen, så de kan se, at investeringen kan tjenes hjem på relativ kort sigt, siger han.

Flere kunder stiller i dag højere kvalitetskrav, og har flere kravspecifikationer. Her kan en øget udnyttelse af sensorer og automatisering være med til at gøre en forskel for producenterne. Ydermere kan de detaljerede informationer samles og bruges i udviklingen af nye produkter.

I videoen øverst i artiklen kan du se den udviklede teknologi i aktion samt høre mere om fordelene ved implementering af robot- og sensorteknologi.