Nyt system skal forebygge fejlmedicinering blandt ældre

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

Nyt system skal forebygge fejlmedicinering blandt ældre

Fejlmedicinering blandt ældre er et udbredt problem, da det ofte kan være vanskeligt for sundhedspersonale at overskue den store mængde medicininformation, der relaterer sig til den enkelte borger. Det forsøger et nyt medicininformationssystem nu at forebygge.

Glostrup Kommune har indgået et samarbejde med virksomheden MediComb, som betyder, at et nyt medicininformationssystem i løbet af april bliver testet hos 22 borgere på Ældrecenter Dalvangen. Testen vil vare frem til efteråret.

- Med vores system får det sundhedsfaglige personale et øjeblikkeligt overblik over den samlede effekt af de pågældende præparater. Det vil sikre en højere kvalitet af selve medicingennemgangen, men også spare tid og sørge for, at den tid, der bliver brugt, kommer borgeren mest muligt til gode, siger Henrik Reiche fra MediComb.

Systemet samler Lægemiddelstyrelsens produktresumé for hvert præparat og filtrerer informationen, så personalet på ældrecenteret f.eks. ikke ser bivirkninger for gravide. Samtidig kan MediCombs system give et samlet billede af præparaternes bivirkninger i en såkaldt bivirkningsprofil. På nuværende tidspunkt er 75 procent af alle præparater på det danske marked indtastet i systemet.

   LÆS OGSÅ: Patient@home klar til at afprøve innovative velfærdsteknologier

Arbejdsredskab til kompleks information
Et produktresume fylder typisk 20 sider, og det er ikke unormalt, at en ældre borger bruger 10 forskellige præparater. Her er netop bivirkningsprofilen central, hvis borgeren f.eks. døjer med forstoppelse, og det viser sig, at tre af præparaterne netop har forstoppelse som almindelig bivirkning.

En anden stor fordel for personalet er, at de via en tablet eller bærbar computer kan have systemet med ude ved den enkelte borger. Det er derfor muligt at inddrage brugeren i en helt anderledes tæt dialog. Ud over information om præparater og bivirkninger, kan MediCombs system også fortælle om rapporterede utilsigtede hændelser.

   LÆS OGSÅ: Bliv klogere på, hvordan udvælger den bedste velfærdsteknologi

Beslutningsgrundlag for bred udrulning
Slutevalueringen foretages i regi af Nordens største velfærdsteknologiske projekt, Patient@Home, der også efterfølgende vil bistå MediComb i virksomhedens internationale ambitioner via markedsvalideringer og lignende. Patient@Home hjælper med at håndtere hele processen og sikrer objektivitet undervejs i samarbejdet mellem Glostrup Kommune og MediComb.

- Det er en løsning med stor relevans ikke bare for plejesektoren, men også hos praktiserende læger og hospitaler på sigt. Det er også et godt eksempel på, hvad Patient@Home kan bidrage med i samarbejde med en virksomhed og en kommune, siger Tobias Theodorus Perquin, konsulent ved Teknologisk Institut.

Glostrup Kommune skal bruge Patient@Home-evalueringen som beslutningsgrundlag for, om systemet skal bruges bredt f.eks. i hjemmeplejen. Samtidig får MediComb uvurderlig information fra testen i forhold til at færdigudvikle systemet og gøre det klar til markedet.

LÆS MERE OM PATIENT@HOME HER