3D-print forandrer liv og varsler nye trends i robotdesign

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

3D-printet exoskelet

3D-print forandrer liv og varsler nye trends i robotdesign

Genoptræning udføres ofte på hospitaler, og mange kæmper derefter med at fortsætte terapien, når de vender hjem. En specialdesignet løsning betyder tit øgede omkostninger og lang leveringstid. Måske vil dette ændre sig i den nærmeste fremtid.

Toårige Emma Lavelle lider af den neuromuskulære sygdom arthrogryposis multiplex congenital. Siden hun blev født, har hun haft svært ved at løfte armene for at lave selv en simpel opgave som at tegne. Wilmington Robotic Exoskeleton (WREX) er en passiv funktionel ortose, designet af Nemours/Alfred I. duPont Hospital for Children (Wilmington, DE, USA). WREX har to led og fire frihedsgrader og bruger elastikbånd til at balancere effekten af tyngdekraften på brugerens arme. Denne mekanisme kan hjælpe folk med svækket armstyrke til at udføre frivillige bevægelser, som eksempelvis at løfte armene. Den almindelige WREX var dog for stor, tung og uhåndterlig at bruge for lille Emma.

Så fik ingeniørerne hos Nemours en interessant idé: At bruge 3D-printede dele til at lave et skræddersyet ydre skelet i letvægtsmateriale til Emma. Resultatet er både utroligt og hjertevarmende. Nu kan Emma selv spise og faktisk lege som andre børn med sine "magiske arme", imens hun laver sin genoptræning. Siden da har hospitalet også skræddersyet designet til cirka 15 andre børn med lignende funktionsnedsættelser i overkroppen. Se den fulde historie i videoen ovenfor.

Denne udvikling indikerer to betydningsfulde trends i robotdesign: For det første bevæger genoptræningsrobotten sig fra hospitaler og rehabiliteringscentre ind i folks egne hjem. Sammenlignet med eksisterende hospitalsløsninger vil det nye system være omkostningseffektivt, nemt at bruge, meget nemt at tilpasse og kompakt i størrelse. Dette står på linje med visionen og strategien i Danmarks største velfærdsteknologiske forsknings- og innovationsprojekt, Patient@Home, hvor der blandt andet arbejdes med robotsystemer til genoptræningsterapi og monitorering i hjemmet. Teknologisk Institut, Robotteknologi deltager som partner i Patient@Home.

For det andet kan hurtig fremstilling af prototyper, ved hjælp af eksempelvis 3D-printerteknologi, gøre det meget nemmere for robotdesignere at lave skræddersyede systemer med hurtig udviklingstid til en overkommelig pris. Ud over standard 3D-printere fra Makerbot and Cube såvel som online print-services gennem AutoDesk 123D and Cubify.  Med de voksende ressourcer fra open source-miljøer, som  ROS, og indlejrede systemer til lav pris, som Raspberry Pi and Arduino, har det aldrig været nemmere for robotdesignere at implementere den næste revolution i robotinnovation.