Danmark halter bagud i IT-kapløbet - 2015

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Konkurrenceevne - foto fra robotteknologi i Odense

Danmark halter bagud i IT-kapløbet - 2015

Pressemeddelelse, onsdag den 15. april 2015 kl. 00.01.

Danmark er igen faldet pladser tilbage i det informationsteknologiske kapløb.
Danmark ligger på en global 15. plads, når World Economic Forum i dag udgiver 2015 versionen af The Global Information Technology Report. Rapporten vurderer nationernes evne til at udnytte IT-teknologien. I 2013 lå Danmark på en 8. plads. I 2014 på en 13. plads.  

En række lande har overhalet Danmark i forhold til vores evne til at udnytte IT til at skabe økonomisk vækst. Det viser den årlige måling på landenes evne til at udnytte informations-teknologien, foretaget af Word Economic Forum. Danmark er rykket ud af top ti til en global 15. plads. De øvrige nordiske lande, undtagen Island, ligger alle på top 10: Finland (2), Sverige (3), Norge (5) og Island (19). I toppen ligger Singapore.

- Danmark kan få en langt bedre placering ved at udnytte nettets muligheder for deling af information og for inddragelse af borgerne gennem fx sociale medier. Her halter vi bagud, fortæller seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut. Teknologisk Institut er World Economic Forums danske partner.

Danmark har tidligere været helt i front med hensyn til kompetencer, adgang til internettet og udnyttelse af IT. Det er ikke blevet ringere i Danmark, men andre nationer har formået at træde hårdere på speederen og har overhalet Danmark. Finland, Sverige og Norge har holdt deres top-placeringer. Målemetoderne har ændret sig lidt over tid og været stabile siden 2012.

- World Economic Forum dokumenterer en stærk sammenhæng mellem IT-niveau og økonomisk vækst. Det er afgørende, at der politisk satses på at skabe gode konkurrencevilkår for adgang til computere, internet og mobiltelefoni – og på at udnytte teknologierne til deres yderste. Det næste store skridt bliver at udnytte de enorme informationsmængder innovativt i både det offentlige og i virksomhederne, siger Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Data kan udnyttes til at skaffe flere kunder, få mere tid og overblik over lager og omsætning, men en stor del af de små og mellemstore virksomheder, SMVerne, er usikre på afkastet af IT-investeringer.

- Desværre kan mange SMV’er ikke se gevinsterne for deres virksomhed, siger Jan Overgaard, leder af Innovationscenter for eBusiness på Teknologisk Institut, og fortsætter:
- Det er afgørende, at virksomhederne bliver dygtigere til at udnytte de muligheder digitaliseringen giver dem. Men for en lille virksomhed kan det være svært at overskue. Det første skridt er derfor at få virksomhederne til at se gevinsterne ved at bruge ressourcer på IT og analyse af data.

World Economic Forum måler på kvaliteten af rammebetingelserne, IT-paratheden og tilgængelighed og anvendelsen i hjemmene, i virksomhederne og i det offentlige. Det er ikke et mål i sig selv at have computere, internet og mobiler. Derfor forsøger World Economic Forum også at måle effekten på økonomien og på samfundet. Indikatorerne indsamles dels via internationale opgørelser og dels via et globalt spørgeskema.

Læs mere i rapporten

Yderligere oplysninger 
Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2704, mail: stys@teknologisk.dk.