Danmarks oldtid støbt i beton med hjælp fra 3D-scanning og robotteknologi

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Betonafstøbning - Thomas Juul Andersen

Danmarks oldtid støbt i beton med hjælp fra 3D-scanning og robotteknologi

Teknologisk Institut har netop leveret 11 højteknologisk produceret beton-afstøbninger af nogle af Danmarks mest berømte offerfund af hornede hjelme, pragtøksedepoter og bronzefund fra oldtiden. Afstøbningerne indgår i en udstillingsplatform på findestedet i Værebro Ådal.

11 betonrelieffer ved Værebro Å lige udenfor København skal nu illustrere nogle af Danmarks mest berømte fund af hornede hjelme, pragtøksedepoter og bronzefund fra oldtiden. Det er Teknologisk Institut, som i samarbejde med arkitektfirmaet Gysark har fremstillet betonreliefferne via nyeste robot- og betonteknologi på baggrund af 3D-scanninger af de originale oldtidsfund.

 - Den store udfordring var at finde den optimale løsning, der kunne gengive de originale oldtidsfund på stedet – på betons præmisser. Valg af særlige strategier for robotudfræsning af betonstøbeformene, samt tilpasset betonteknologi, gjorde det muligt at opnå det udtryk, som både vi og arkitekterne er meget tilfredse med, siger teamleder Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut.

Betonreliefferne kan ses på indersiden af et nybygget panoptikon, en rund udstillingsplatform, tæt ved Kong Svends Høj, Kongebakken i Smørum. Her kan man røre og føle på en tro kopi af oldtiden i beton, og derefter kigge gennem smalle sprækker i konstruktionen og se derhen, hvor fundene er gjort. Originalerne er udstillet på Nationalmuseet.

Betonreliefferne er en del af Kulturstyrelsens landsdækkende projekt Danmarks Oldtid i Landskabet, som handler om at nyformidle omkring de 100 mest væsentlige fortidsminder på en tidssvarende og mere brugervenlig facon.

Den nye udstillingsplatform er tegnet af arkitekterne Berit Sys og Gustav Fabricus, GYS ARK. Scanningerne er lavet af specialister fra innovationshuset MOEF, mens de understøttende stålkonstruktioner er produceret af skiltevirksomheden Seri Q Sign.

Udstillingsplatformen er udført i samarbejde mellem Egedal Kommune, Kroppedal Museum og Kulturstyrelsen. Danmarks Oldtid i Landskabet er betalt af en 27 mio. kr. stor donation fra A.P. Møller & Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal.

Der er indvielse af det nye udkigssted torsdag den 9. oktober kl. 14.30 med taler af Kulturstyrelsens direktør (kst.) Poul Bache, borgmester Willy Eliasen og viceborgmester Jens Jørgen Nygaard, Egedal Kommune samt museumschef Lars Buus Graeser, Kroppedal Museum.

Yderligere oplysninger
Sektionsleder Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2157, mail: tja@teknologisk.dk og pressechef Peter Kronsted, Kulturstyrelsen, mobil: 22 78 99 55, mail: pkr@kulturstyrelsen.dk.

Læs mere