Emneopmåling - CT scanning

Bo  Nicolajsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 17.

CT scan

Emneopmåling - CT scanning

Computer Tomografi (CT) kan indenfor det industrielle område, bruges til ikke-destruktiv evaluering, test og kvalitetskontrol. Industriel CT Scanning er optimeret til at udføre dimensionale opmålinger og materialekarakterisering, og kan bruges både til kontrol i produktionslinjer og inden for Forskning og Udvikling (F&U).

Teknikken er baseret på vekselvirkning mellem en røntgenstråle og en prøve der roteres 360° under scanning. Røntgenstrålen sendes igennem den roterende prøve og hen imod en detektor, hvor signalet detekteres og transformeres til en gråskala, hvorefter en 3D rekonstruktion af prøven kan skabes ved hjælp af software.

I materialer med høj densitet, såsom stål eller kobber, har røntgenstrålen en kort penetreringslængde i materialet og det kan være svært at scanne prøver der er mere end 15 mm tykke. For materialer med lav densitet, for eksempel plastik, kan prøven være op til 250 mm tyk, da røntgenstrålens penetreringslængde er meget længere i disse materialer.

CT scan af kuglepenne

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

Som de eneste i Danmark kan vi tilbyde en ekspertviden der kombinerer metrologi og opmåling med CT-skanning. Endvidere består vores faciliteter til dato af tre forskellige skannere med forskellig opløsning of funktion, hvilket giver os landets største ”spændvidde” indenfor CT.

Vores ydelser omfatter bl.a. følgende:

  • Måling af emner op til 300 mm x 300 mm x 300 mm afhængig af materiale
  • 3D visualisering og måling af indre og ydre strukturer uden nogen form for prøveforberedelse
  • Sammenligning med original CAD tegning
  • Måling på samlinger
  • Undervisning i brug af viewer software
  • Sammenligningsmålinger med traditionelle 2D og 3D koordinatmålemaskiner