Kortvejsdestillation

Simon  Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 58.

Kortvejsdestillation

Kortvejsdestillation

Kortvejsdestillation er en skånsom oprensnings- og separationsproces, som finder bred anvendelse i fremstillingen af sundere og bedre fødevarer og fødevareingredienser. Teknologisk Institut kan udføre kortvejsdestillation i pilotskala og optimere procesparametrene for individuelle processer.

Destillation er en separationsproces, der adskiller væskeblandinger på baggrund af forskelle i kogepunkter. I kortvejsdestillation, også kaldet molekylær destillation, destilleres en væskeblanding under reduceret tryk og væskeblandingen er kun udsat for varme i kort tid. Det gør processen meget skånsom og anvendelig til at destillere varmefølsomme blandinger og til at adskille og oprense stoffer med høje kogepunkter.

Kortvejsdestillation finder bred anvendelse inden for fødevareteknologi, bl.a. til fremstilling af sundere fødevarer med høj næringsværdi og lavt indhold af skadelige stoffer. Kortvejsdestillation anvendes også i produktionen af funktionelle fødevareingredienser. Teknologisk Institut kan udføre kortvejsdestillation i pilotskala og kan derigennem hjælpe med procesdesign til eksempelvis produktion af fiskeolie med højt indhold af omega-3-fedtsyrer og lavt indhold af oxidationsprodukter og miljøgifte som PCB og dioxin.

Processen kan også anvendes til fremstilling og oprensning af funktionelle fødevareingredienser af både vegetabilsk og animalsk oprindelse, fx vitaminer, emulgatorer og funktionelle olier. Fælles for de forskellige anvendelser er, at de værdifulde, følsomme bestanddele i produkterne forbliver intakte under den kortvarige proces, og produktet bibeholder således kvalitet og renhed.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

  • Kortvejsdestillation i pilotskala og optimering af procesparametre.
  • Opkoncentrering af fedtsyrer, lipider og ingredienser af interesse.
  • Fjernelse af oxidationsprodukter og miljøgifte fra animalske og marine olier samt fremstilling.
  • Oprensning af funktionelle fødevareingredienser.
  • Batch- eller kontinuerlig destillationsproces med fleksible prøvestørrelser.
  • Rådgivning om processen, dens anvendelse og forskellige applikationsmuligheder.
  • Analyser - eksempelvis komposition, fedtsyreprofil og koncentration af miljøgifte.
  • Videreforarbejdning af det destillerede produkt, fx via spraytørring og stabilisering.
  • Test af det færdige produkt i udvalgte applikationer.