Mikrobiologiske analyser

Søren  Kahns

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72202732

Mikrobiologiske analyser

Mikrobiologiske analyser

Skadevoldende mikroorganismer udgør en daglig udfordring i driften af mange industrielle systemer. I andre sammenhænge er bestemte typer af mikroorganismer både ønskede og nødvendige. På Teknologisk Institut har vi specialiseret os i at overvåge antallet, identiteten og aktiviteten af forskellige typer af mikroorganismer i industrielle og naturlige systemer.

Vi baserer vores mikrobiologiske analyser på et bredt udvalg af molekylærbiologiske teknologier (fx ved hjælp af DNA og RNA), dyrkningsbaserede teknologier samt kemiske målemetoder. Herved kan vi hurtigt og nøjagtigt tælle og identificere de relevante mikroorganismer i en prøve (drikkevand, procesvand, fødevare etc.).

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

Analyser
Kemisk og Mikrobiologisk Laboratorium råder både over dyrkningsbaserede teknikker, enzymbaserede teknikker og state-of-the-art molekylærbiologiske analysemetoder.
I løsningen af en opgave afhænger valget af analyseteknologi(er) og eventuelle indikatororganismer af den specifikke problemstilling og kan inkludere en eller flere af følgende elementer:

Bestemmelse af bakterieantal

  • Bestemmelse af det totale bakterieantal
  • Bestemmelse af aktive mikroorganismer
  • Antal levende, aktive og dyrkbare bakterier
  • Antal sygdomsfremkaldende bakterier: Legionella, Salmonella, Listeria, Campylobacter, Bacteroides, E. coli, etc.
  • Tilstedeværelsen og antal af problematiske bakterier, fx forhøjet kimtal, coliforme bakterier, enterococcer, fødevarefordærvere og E. coli
  • Antallet af potentielt korrosive mikroorganismer
  • Antal bakterier, der igangsætter en given proces, fx vandrensende bakterier, sulfatreducerende bakterier eller fordærvende bakterier

Identitet af mikroorganismer

  • Identifikation af bakterier (fx ved DNA-sekventering)
  • Diversitetsanalyse via DNA-fingerprinting og klonbiblioteker
  • Udvikling af kvantitative protokoller til analyse af specifikke bakterier

Mikroorganismernes funktion

  • Bakteriernes vækstpotentiale, fx analyse af vækstbegrænsende faktorer
  • Fysiologiske studier koblet til analyser af funktionelle gener

Rendyrkning af bakteriekulturer

  • Kemisk og Mikrobiologisk Laboratorium kan rendyrke bakteriekulturer til forskellige formål

Troubleshooting
Vi indgår i samarbejder om mikrobiologisk troubleshooting i industrielle systemer.
Ved sådanne opgaver forener vi de teknologiske muligheder i vores moderne mikrobiologiske laboratorium og de mange års erfaring fra rådgivning og løbende forsknings- og udviklingsarbejde.

Eksempler på områder, hvor vi udfører mikrobiologisk troubleshooting:

  • Udarbejdelse af effektive prøvetagnings- og overvågningsstrategier til styring af fx kvalitetskontrol og procesoptimering
  • Mikrobiologisk kvalitet af vand, fødevarer og emballage
  • Hygiejnekontrol, efterprøvning af rengøringseffektivitet og -materialer
  • Analyse af bakterier i biofilm og andre vanskelige matricer
  • Kildesporing af bakteriel forurening i fx drikkevand, badevand og recipienter
  • Optimering af design, rengøringsstrategi eller biocidforbrug ved problemer med bakterier og biofilm i industrielle anlæg
  • Medicoartikler
  • Udvikling, opsætning og vedligeholdelse af kvantitative protokoller til fx kvalitetssikring af produkter
  • Offshore og downstream overvågning af olie- og gasproduktion
  • Test af biocider