Naturen inspirerer til udvikling af ny overfladeteknologi

Claus  Bischoff

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 77.

Close-up af iset overflade

Naturen inspirerer til udvikling af ny overfladeteknologi

På verdensplan løber omkostningerne ved forebyggelse af tilisning, bekæmpelse af is samt beskadigelser og energitab på grund af tilisning uvægerligt op i milliardbeløb. Naturens elegante opfindelse af et frysepunktsnedsættende protein, der findes i billen Tenebrio molitor Linnaeus, inspirerer specialister fra forskellige miljøer til at finde en løsning til industrien. Det samme protein findes i visse fisk og bakterier, og derfor kan disse organismer overleve i et ekstremt koldt arktisk miljø.

Specialisterne arbejder på at udvikle en belægning, der skal forhindre tilisning ned til -5ºC og ved lavere temperaturer minimere den dannede is’ vedhæftning til underlaget, så isen ved en relativt lille kraftpåvirkning kan løsnes.

Arbejdet foregår i relation til innovationskonsortiet ’Nanobionic Freezing Point Depressing Surfaces’, der er opstået ud fra et industrielt behov for belægningssystemer og nanopartikler med frysepunktsnedsættende egenskaber.

Gennem kontinuerte industrielle analyser og tests vil belægningsteknologien blive modnet til at imødekomme specifikke krav fra brancher så forskellige som vindmølle-, luftfarts-, køle- og ventilationsindustrien.

Følgende industrielle partnere har valgt at indgå i novationskonsortiet:

  • Vindmølleindustrien repræsenteret ved Vestas Wind Systems A/S
  • Luftfartsindustrien repræsenteret ved Mankiewicz Gebr. & Co., der er leverandør af lak til luftfartsindustrien
  • Køleindustrien repræsenteret ved Gram Commercial A/S, Gram Equipment A/S og Luve S.p.A.
  • Ventilationsindustrien repræsenteret ved Nilan A/S

Konsortiet ledes af center for Materialeprøvning på Teknologisk Institut.
Ud over Teknologisk Institut deltager Roskilde Universitetscenter og Aarhus Universitet. Endelig er der ved konsortiets etablering indgået en aftale med BIOM, Biomoleculares Oberflächen und Materialdesign, hos IFAM, Institut Fertigungstechnik Materialforschung i Tyskland om peptid/proteinsynteser og analyser.

Forventningen er, at etableringen af et videnskabeligt og industrielt miljø til udvikling af bioniske løsninger til industrien vil facilitere udviklingen af andre nye overfladeteknologier.

Da der endnu kan indhentes utallige materialeteknologiske inspirationer fra naturen, vil tilstedeværelsen af det interdisciplinære nanobioniske innovationskonsortium placere Danmark i en frontposition i udviklingen af morgendagens smarte materialer.