Mindre virksomhed udvikler nyt QR-kode-produkt i forskningssamarbejde

Anne-Lise Høg Lejre

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 16.

Mindre virksomhed udvikler nyt QR-kode-produkt i forskningssamarbejde

Henrik Pranov er stifter af virksomheden, InMold, hvor han og virksomhedens i alt otte ansatte arbejder med at kunne styre overflader i plastfremstillingsværktøjer. Sideløbende med arbejdet er Henrik Pranov med i den nystartede forening, MADE, der arbejder for at fremme produktion i Danmark gennem forskning, innovation og uddannelse. Her deltager han i et forskningssamarbejde omkring overfladestrukturer. Det har udviklet sig til starten på udviklingen af en ny type QR-kode.

”Vi har fundet ud af, at hvis man laver en særlig overfladestruktur, hvor man meget simpelt kan styre, om kontrasten er lys eller mørk, kan det oversættes til en QR-kode. Det er så tanken, at koden kan skiftes automatisk mellem hvert støb, så man kan lave genstande med unikke koder. Det vil åbne op for nogle helt nye anvendelsesmuligheder, ” fortæller Henrik Pranov, der samarbejder med Danmarks Tekniske Universitet, Teknologisk Institut og andre virksomheder i MADE om at udvikle QR-koden.

 

Samarbejde giver realiseringsmuligheder                                                                

MADE-foreningen er et partnerskab mellem den danske industri og en række af landets universiteter og GTS-institutter, herunder Teknologisk Institut. Sammen arbejdes der for at fremme dansk produktion ved at bringe ny forskning og innovation i spil i danske produktionsvirksomheder. For InMold er samarbejdet en stor mulighed for at hente ressourcer, virksomheden ikke selv har, til at udvikle deres idé til et konkret produkt.

”MADE-samarbejdet betyder meget, fordi der bliver stillet særlige udviklingskompetencer til rådighed inden for produktionsforskning, lige fra formfremstilling til digital billedbehandling. Det er typisk udfordringen for virksomheder som vores, at vi simpelthen ikke har råd til at skaffe os alle de kompetencer in-house. Her får vi nogle ressourcer til rådighed der gør, at vi kan udvikle vores produkt mest optimalt. Det gør alt i alt det hele nemmere at føre ud i livet”     

Det er særligt Teknologisk Instituts center for Nano – og Mikroteknologi, der skal bidrage til produktudviklingen. Her er der et klart match mellem InMold´s behov og instituttets ekspertise inden for mikrooverfladebehandling og overfladeanalyse.

 

Fra patentrettigheder til markedsmodent produkt 

Henrik Pranov og InMold har ansøgt om patentrettigheder på idéen til den nye type QR-kode og ser især to gode muligheder for at afsætte produktet på markedet: 

”Man kan egentligt bruge QR-koden til en helt masse forskellige ting, men det første vi har tænkt at bruge det til, er kopisikring. For eksempel kunne man forestille sig, at designermøbler fremover har en unik kode. Virksomheder kan også bruge det til at spore deres produkter. På den måde kan de se, om der er lokale forhold der gør, at produkter hurtigere går i stykker, så de kan tilpasse deres produkter lokale forhold”

De næste skridt i processen mod det endelige produkt er nu at lave en robust kode i plast, der er mulig at aflæse, og derefter en dynamisk kodeindsats, der kan lave en ny QR-kode for hvert nyt støb, den indgår i. Henrik Pranov forudser at det endelige produkt er i hus inden for de næste to år.