Nye emballager udviklet til at mindske madspildet

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Madspild

Nye emballager udviklet til at mindske madspildet

Fødevarebranchen har nu udviklet nye typer af emballager, som skal mindske madspildet hjemme hos forbrugerne.

En af årsagerne til madspild er, at emballagen ikke altid tager højde for forbrugernes reelle forbrugsmønstre. Men nu har et samarbejde mellem Coop, fødevare-, maskin- og emballageproducenter samt Teknologisk Institut udviklet nye emballager, som får fødevarerne til at holde hjemme hos forbrugerne.

- Emballagen anses af mange for at være en stor belastning for miljøet, men emballagens påvirkning af miljøet er minimal i forhold til, at den rent faktisk forlænger holdbarheden af fødevarerne. Vi er nu gået skridtet videre og har justeret nogle emballager, så de passer bedre med forbrugsmønstrene. Derved kan forbrugerne reelt udnytte fødevarerne i emballagen bedre, så de må smide mindre ud, siger senior konsulent Helle Antvorskov, Teknologisk Institut.

Op mod 20 procent af de fødevarer vi køber, ender i skraldespanden – bl.a. fordi de bliver fordærvede, inden vi når at anvende dem. Derfor er der nu udviklet nye emballagetyper, som er tilpasset forbrugernes reelle behov – for eksempel med at dele emballagen op i de måltidsegnede størrelser og gøre dem genlukkelige. Dette tilgodeser også singlerne, som tegner sig for 1/5 af Danmarks befolkning.   

De nye typer af emballage skal nu testes af Coop’s forbrugerpanel samt Stop Spild af Mads’ mange testfamilier:

  • Gl. Estrup Gartneri har udviklet en pakning, hvor gulerødder er pakket i 3 rum.
  • Tulip Food Company har udviklet en ny emballage til pålæg, som forhindrer at pålæg smides ud, fordi det mister farven og bliver brunt.
  • Scanstore Packaging har udviklet en gen-luk-løsning, som beskytter salat mod udtørring og bevarer friskheden.
  • AP Grønt og Scanstore arbejder sammen om at udvikle en ny skånsom metode til at pakke babysalat med kun 50g salat i hvert rum i emballagen.   

Se bilag med flere detaljer

I projektet deltager Coop, Tulip Food Company, AP Grønt, Gl. Estrup Gartneri, folieproducenten Scanstore Packaging A/S og maskinproducenten Scanstore A/S – samt frivillig bistand fra forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad. Teknologisk Institut bistår med projektstyring, udvikling og test. Projektet er støttet af Natur- og Erhvervsstyrelsen gennem Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP).

Yderligere oplysninger

  • Seniorspecialist Søren Østegaard,Teknologisk Institut, mail: sos@teknologisk.dk. 
    Mobil: 7220 3180.
  • Programchef Signe Frese, Coop Danmark, mail signe.frese@coop.dk, Mobil:3091 9246.