Slagteriarbejdere medopfindere af nyt maskineri til bedre arbejdsmiljø

Lars Leopold Hinrichsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 63.

Slagteri - Arbejdsmiljø

Slagteriarbejdere medopfindere af nyt maskineri til bedre arbejdsmiljø

Teknologisk Institut står bag et arbejdsmiljøprojekt med en ny maskine og nye metoder,
som har mindsket slidskader hos slagteriarbejdere. Medarbejderne har været med fra starten, og det har forbedret resultatet.

En gruppe slagteriarbejdere på slagteriet Tican i Thisted har fået bedre arbejdsmiljø.
Et arbejdsmiljøprojekt fra Teknologisk Institut har med tidlig inddragelse af medarbejderne skabt bedre arbejdsmiljø hos dem, som arbejder med at adskille brystflæsk fra ribbenspladen på slagtesvin. Et arbejde, der er blandt de mest belastende opgaver i slagteribranchen.

- Projektet er blevet til i et samspil mellem teknik, arbejdsmiljø og medarbejderne.
Her fik medarbejderne selv øjnene op for en række faktorer, der var relevante for deres arbejdssituation, og de kunne rådgive os og deres kolleger, siger seniorkonsulent Palle Banke, Center for Arbejdsliv, Teknologisk Institut.

Det er DMRI (Danish Meat Research Institute), som i samarbejde med Center for Arbejdsliv, begge Teknologisk Institut, har gennemført projektet på Tican i Thisted.

- Projektet har givet os rigtig gode erfaringer med at inddrage medarbejderne fra start. I stedet for at risikere at skulle bygge om på maskineriet flere gange, så opnås der et bedre resultat med et tæt samarbejde med medarbejderne allerede fra de indledende faser, siger fabrikschef hos Tican i Thisted, Tom Nielsen.

Gennem syv workshops på slagteriet har eksperterne sammen med fysioterapeuter analyseret det nuværende belastende arbejde. Trinvist har man afprøvet forskellige løsninger – blandt andet afprøvet forskellige former for knive, simuleret træk i kødet, afprøvet bordopstillinger og skabt overblik over slagteriarbejdernes bevægelsesmønstre.

- Vi har nu fjernet den belastende del af processen. Man bruger stadig slagteriarbejdernes faglige kunnen til at få lagt snittet de rigtige steder på kødet. Derefter automatiseres den belastede del af processen, hvor vi har udviklet en maskine, som trækker ribbenspladen fra kødet. Derved sparer den slagteriarbejderne for uhensigtsmæssige og belastende arbejdsstillinger, siger seniorkonsulent Helge Møller fra DMRI, Teknologisk Institut.

Ud over den arbejdsmiljømæssige gevinst har Tican også oplevet, at økonomien på slagteriets opskæringslinje er forbedret. Blandt andet fordi der til projektet er opfundet en særlig tromle, som gør stift kød lettere at bearbejde. Ud over mindre slid på medarbejderne har teknikken muliggjort en højere mængde bearbejdet kød på kortere tid.

Projektet ”Bedre arbejdsmiljø i brystudbening” er støttet af Forebyggelsesfonden og er gennemført i 2011 og 2012. På slagteriet Tican i Thisted er ca. 50 medarbejdere beskæftiget med underskæring af ribben. I alt er ca. 500 slagteriarbejdere i Danmark involveret i den type arbejde.

Fabrikschef Tom Nielsen, Tican, Thisted tlf.: 2338 3354, mail: tni@tican.dk.

Miljørepræsentant Jens Otto Skaarup, Tican: tlf.: 9919 2000.