Tang er på vej til middagsbordene

Lene Skov Halgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72201249

Tang - Fingertang

Tang er på vej til middagsbordene

Tang er kaloriefattigt og en sand bombe af vitaminer og andre næringsstoffer og er så småt på vej i vores almindelige fødevarer. Konference i AlgeCenter Danmark sætter fokus på tang som fødevare.

Hvordan dyrker vi bedst tang i Norden? Og hvordan kommer tang for alvor ind på de danske middagsborde? Det er nogle af spørgsmålene, som belyses på Danmarks største konference om emnet i Grenaa den 9. og 10. oktober, ”Danish Macro Algae Conference”. Her deltager ca. 100 forskere og industrielle virksomheder fra ind- og udland.

- Tang er den mest næringsrige plante på jorden og udgør et power-mekka af mineraler, vitaminer og næringsstoffer, og så er den tilmed kaloriefattig – så hvorfor ikke spise tang? Tang kan både gemmes i maden f.eks. brød eller smoothies eller være stjernen i en ret som f.eks. tang-spaghetti, siger den irske læge og kogebogsforfatter Prannie Rhatigan.

Hun vil på konferencen fortælle om, hvordan man tilsætter tang i hverdagskosten. Ifølge hende kan selv børn med deres fintfølende smagsløg spise tang, hvis bare man gemmer den i en muffin eller riskiks. Tricket for at få mest mulig vitaminvaluta er desuden at blande den røde, grønne og brune tang og tilsætte små mængder til maden.

Også i Danmark vinder tang indpas. For eksempel anvender Is fra Skarø sukkertang sammen med birkesaft som erstatning for 50 % sukker i deres is. Svaneke Øl anvender tang til at give øllen små smagsnuancer og en god bund. Kultursociolog, Søren Espersen, som deltager i projektet ”Spisetang” og som også taler på konferencen, mener at danskerne så småt er ved at være modne:

- Når folk tænker på tang kan det være som noget irriterende, der slasker om benene og lugter på stranden. Men i slutningen af september præsenterede vi i Magasin både tangsalat og chips med tang og her var folk meget begejstrede for den havmineralske smag. Desuden spiser mange danskere allerede tang til sushi, siger Søren Espersen.

Han er enig med Prannie Rhatigan, at det sundhedsmæssige taler for tangen. Og forklarer, at den bl.a. indeholder Omega 3 og 6 fedtsyrer og andre gode egenskaber. Tang kan som Søren Espersen konkluderer integreres i alle slags fødevarer, og han spår, at det vil indgå i f.eks. både mælk og brød i fremtiden for at tilføre smag og sundhed.

Fakta om Danish Macro Algae Conference
Tid: 9. oktober fra kl. 10.00 og 10. oktober til kl. 15.00, Sted: Kystvejens Hotel i Grenaa,
Arrangør: AlgeCenter Danmark (partnere: Teknologisk Institut, Kattegatcenter, Havets Hus, Aarhus Universitet)

Læs mere på: www.algecenterdanmark.dk.

Yderligere oplysninger
Kommunikationskonsulent Lene Halgaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1249, lsha@teknologisk.dk.

Kommunikationskonsulent Grete Fogtmann Jensen, Havets Hus, mobil: 2233 8984, 
g
fj@havetshus.dk.