Tøj kan give falsk UV tryghed

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

Tøj kan give falsk UV tryghed

Forbrugerne kan købe falsk tryghed, når de køber tøj, der er mærket som beskyttende mod solens skadelige UV stråler. Ikke alle mærkninger tager hensyn til, at tøjet bliver brugt og vasket, og her kan en stor del af UV beskyttelsen forsvinde.

Hvis man vil beskytte sine børn mod solens skadelige UV stråler ved at købe tøj med
UV mærkning, risikerer man at købe falsk tryghed. Hvis ikke det UV beskyttende tøj er mærket efter den fælles europæiske standard UV 801, har forbrugerne ingen garanti for, at tøjet opretholder
UV beskyttelsen under almindelig brug med slidtage og tøjvask.

- Der er flere mærkninger, som ikke tager hensyn til, at tøj med tiden selvfølgelig bliver slidt af at blive brugt og vasket. Forsøg viser, at tekstilernes evne til at beskytte mod UV stråler falder med op til halvdelen, når man for eksempel gør tøjet vådt og slider på det, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen fra Tekstillaboratoriet på Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har netop  testet en almindelig hvid bomulds T-shirt. Som ny beskyttede
T-shirten med UV faktor ti. Men efter almindeligt brug var UV-beskyttelsesfaktoren faldet til det halve – til UV faktor 5.

- Derfor er det særligt vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på om tøj, der markedsføres med høj UV faktor også er testet med en test, som tager hensyn til at beskyttelsen reelt falder meget, når tøjet bliver brugt, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen fra Teknologisk Institut. 

Børn er særligt udsatte, når de opholder sig i solens skadelige stråler. Jo tidligere i livet man udsættes for for meget UV stråling og solskoldninger, jo større risiko er der for at få hudkræft senere i livet. Selv om man måske ikke bliver solskoldet, hvis ens tøj ikke beskytter godt nok,
så kan den akkumulerede påvirkning på langt sigt blive for høj.

Danmark har ifølge Kræftens Bekæmpelse en af de højeste forekomster af hudkræft og modermærkekræft i verden, og hver dag får 35 danskere konstateret disse kræftformer.
For meget af solens UV stråling kan medføre hudkræft, og den bedste beskyttelse mod solens skadelige stråler er en kombination af UV beskyttende tøj og at bruge solcreme.

- Som altid er det vigtigt, at forbrugeren spørger efter dokumentation, men også om den reelle værdi af dokumentationen – holder den hvad den lover, også på langt sigt, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen fra Teknologisk Institut.

 

UV standard 801UV Standard 801

Eksempel på mærkning efter UV Standard 801. Foto fra mekanisk slidtest af tekstil.