UV-Dæmpning igennem tekstiler

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

UV-Dæmpning igennem tekstiler

Billedet viser UV-dæmpning igennem tekstilerTeknologisk Institut kan tilbyde en test til dokumentation af tekstilers beskyttende egenskaber mod UV-stråling efter UV-standard 801, DS/EN 13758-1 og AS/NZS 4399:1996.

Den hyppigste kræftform
Hudkræft er i dag den hyppigste kræftform i Danmark. Der er godt 80.000 danskere, som lever med diagnosen kræft i huden, hver dag får ca. 22 danskere stillet diagnosen.

UV-beskyttende tekstiler
Fokus vokser på tekstilers evne til at beskytte huden mod UV-stråling. Opholder du dig i solen er den bedste beskyttelse mod solens skadelige stråler en kombination af UV-beskyttende tøj, og at bruge solcreme.

Solbeskyttende tekstiler som parasol og solsejl kan bruges til at skabe skygge på legepladser og ander steder, hvor børn og voksne opholder sig i lang tid. Da forskellige tekstiler giver forskellig beskyttelse, er der grund til at være opmærksom på forholdet.

Pas godt på børnene
Børn er særlig udsatte, når de opholder sig i solens skadelige stråler, det er derfor ekstra vigtigt at beskytte dem. Det er også meget vigtigt, at voksne, som arbejder eller opholder sig meget udenfor, har tilstrækkelig beskyttelse mod de skadelige UV-stråler.

Tøj med solfaktor
Ultraviolet Protection Factor (UPF) måler mængden af UV-strålning, som trænger igennem et materiale og når huden. En UPF faktor på 50 betyder, at 1/50 (2 %) stråler går gennem stoffet til huden.

Faktorer, som kan påvirke UV-gennemtrængeligheder i et tekstil, er eksempelvis tykkelsen, tætheden, vægten, materialet, farven, elasticiteten, konstruktionen, efterbehandlingerne, og om tekstilet er vådt, tørret, vasket, trukket osv.

Det er ikke muligt at bestemme den præcise UV-beskyttelse kun ved at se på tekstilet. Dog gælder det generelt, at en tættere varer giver en bedre beskyttelse end en tynd og mindre tæt vare.

I tekstil- og beklædningsbranchen mærkes en stigende efterspørgsel på dokumentation af produkternes beskyttende egenskaber mod UV-stråling. UV-beskyttelse er derfor en egenskab, det er godt at have dokumenteret, når varerne skal markedsføres og sælges.

Tekstilers beskyttende egenskaber mod UV-stråling kan testes efter forskellige standarder og der er en stor forskel i test resultatet. Ifølge AS/NZS 4399:1996 og DS/EN 13758-1 standarderne testes UV-gennemtrængeligheden på et nyt stykke beklædning, medens UV-standard 801 testes efter strukket-, våd-, slidt- og vasket tilstand.

Teknologisk Institut kan tilbyde prøvning af tekstilers beskyttende egenskaber mod UV-stråling. Vi kan også levere certifikat og materiale til trykning af hængere til mærkning af jeres tekstil.

Downloads
Informationsblad om forskellen på teststandarderne:  

Informationsblad om UV-standard 801:  

 

Ansøgningsskema til test efter UV-standard 801:   

  

Links
UV-Standard 801: www.uvstandard801.com/index.asp?l=02