3D-printningsforløb step-by-step

Henning  Henningsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 38.

3D-printningsforløb step-by-step

Er du også en ren novice, når det gælder AM-emner? Fortvivl ikke – Center for Industriel 3D-print har masser af erfaring i at føre dig – og dit emne – sikkert fra start til mål. Har du et emne, som måske egner sig til AM-fremstilling, så læs videre her, hvor vi i fem trin fortæller, hvad der sker, fra du får ideen, til du står med et færdigt emne i hånden. Hør f.eks. om forskellen på SLS, SLA og SLM.

5 skridt fra et færdigt emne
Sådan foregår det, når du bestiller et AM-emne hos Center for Industriel 3D-print. Selvom teknologien er særdeles kompleks, er vejen frem mod et færdigt emne hurtig, billig og enkel.

Mængden af opgaver for Center for Produktudviklings AM-maskiner vokser og vokser. Centret råder i dag over landets største og mest avancerede maskinpark, bestående af SLS-, SLA- og SLM-maskiner. Leveringstiden er forbløffende hurtig: Emner bestilt f.eks. om onsdagen kan i bedste fald leveres allerede om torsdagen. - Vi sætter som regel maskinerne i gang med at producere om natten, så emnerne er færdige, når vi møder om morgenen, fortæller seniorkonsulent Henning Henningsen. Han har følgende råd til virksomheder, der gerne vil prøve den nye teknologi af i praksis:

1. Lav en 3D-tegning
- Det letteste er selv at fremstille en 3D-tegning af emnet og sende det til os som en vedhæftet STL-fil. Alle moderne 3D-CAD-programmer har STL-format, så det burde ikke volde nogen problemer, siger Henning Henningsen. Han tilføjer, at Center for Industriel 3D-print selvfølgelig også kan hjælpe kunderne med at fremstille 3D-tegningen helt fra scratch, f.eks. hvis det drejer sig om en helt ny opfindelse, eller hvis man ikke selv har adgang til CAD-programmer.

2. Optimering af tegningen
- Når vi har 3D-filen, læser vi den ind i et særligt program, der hedder Magic. Programmet giver os mulighed for at kontrollere filen, vi noterer os højde, bredde, volumen og kompleksitet af emnet, og vi tjekker kvaliteten af selve tegningen og opløsningen. Nogle gange er vi nødt til at bede kunden om hurtigt at sende os tegningen i en højere opløsning. Jo bedre billedet på skærmen er, jo bedre bliver slutresultatet i maskinen, fordi maskinen jo arbejder direkte efter 3D-tegningen, understreger Henning Henningsen.

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Hvilken metode er bedst?
Center for Industriel 3D-print råder over hele paletten inden for AM-teknologien, så om emnet skal fremstilles i plast eller metal i SLS-, SLA- eller SLM-maskinen afhænger af, hvad emnet skal bruges til.

- Hvis det er et plastemne, og det skal være stærkt og kunne holde til en belastning, skal det normalt produceres i vores SLS-maskine. Hvis det drejer sig om en skuemodel eller mere forfinede emner, tandhjul osv. er det SLA-maskinen, der er bedst. Emner fremstillet heri, bliver meget præcise og får en flot overflade. Dette skyldes, at SLA-processen er en kold proces, hvor SLS- og SLM-processerne er baseret på varme. SLS-maskinen smelter plastpulver sammen lagvis ved hjælp af varme fra en laser, og SLM-maskinen svejser metalpulver sammen lagvis. Vi råder selvfølgelig kunden omkring hvilken maskine, der egner sig bedst til hans emne. Som regel giver det sig selv, siger Henning Henningsen.

4. Udregning af pris
Med grundlag i 3D-tegningen udregner Center for Industriel 3D-print en pris for fremstillingen af AM-emnet.

- Vi kan ret hurtigt melde en pris tilbage til kunden. Prisen afhænger af emnet, metoden, størrelsen, antallet og kompleksiteten. Under alle omstændigheder er det altid langt, langt billigere at producere emnet med AM-teknologien til få tusinde kroner, end ved hjælp af den klassiske metode med fremstilling af sprøjtestøbeværktøj til mange hundrede tusinde kroner. Mange bruger AM-teknologien til fremstillingen, indtil de er sikre på emnet. Eksempelvis har vi på den måde fremstillet spiraler til en af vores kunders maskiner. I to-tre år producerede vi spiralerne i SLA-maskinen, ca. 25 styks ad gangen, indtil kunden havde tilrettet tegningerne og spiralen så mange gange, at den fungerede perfekt. Nu har kunden fået fremstillet sprøjtestøbeværktøj, og spiralen bliver produceret ved traditionel sprøjtestøbning. I andre tilfælde er AM-teknologien den optimale fremstillingsmetode, det gælder f.eks. ved produktion af få, meget komplekse emner. Vi producerer f.eks. et damp-sugerhåndtag til slagteriet Tican. Håndtaget kan kun produceres ved hjælp af AM, fordi det har snoede luftkanaler til damp indeni, forklarer Henning Henningsen.

5. Produktion og efterbearbejdning
Emner, der skal fremstilles i SLA-maskinen, skal understøttes på platformen, og det gælder også for SLM-maskinen. Det betyder bl.a., at emner fremstillet i disse to maskiner begge skal frigøres fra platformene, når de er færdige.

- Man brækker simpelthen understøtningen af og renser emnet for overflødigt byggemateriale. Emner fremstillet i SLS-maskinen får ekstra lys for at hærde hele overfladen ekstra meget. Vi sandblæser som regel også emnerne for at få en helt ensartet overflade. Når det hele er i orden, sender vi emnerne til kunderne. Hele processen tager 1-2 dage – et par dage ekstra, hvis det drejer sig om store emner, slutter Henning Henningsen.

For yderligere oplysninger eller bestilling af AM-produktion, kontakt da rpt@teknologisk.dk