Boost din faglige opdatering

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Læs her, hvordan du kan blive en bogsluger ved hjælp af en selektiv hurtiglæsningsteknik – uden at føle, at du går glip af noget.

Boost din faglige opdatering

3 min.

Får du heller ikke læst alle de faglitterære bøger, som du ville ønske? Læs her, hvordan du kan blive en bogsluger ved hjælp af en selektiv hurtiglæsningsteknik – uden at føle, at du går glip af noget.

Det hænder, at man finder tiden, og sætter sig ned i en god lænestol med det sidste nye faglitterære vidunder, som alle ens fagfæller har liket og som man ikke kunne bestille hjem hurtigt nok. Men – let’s face it – det sker alt for sjældent.

Men hvad gør man så? Jo, de ser da rigtignok flotte og lidt imponerende ud på hylden – alle de glittede bøger med lækre forsider. Men de samler støv – og det er svært at tale med om de geniale tips og nye indsigter i kaffepausen.

Boost din faglige opdatering

”Done beats perfect!”

Til daglig er vi som regel ret gode til at skimme tekster, indbakken eller nyhedsstrømmen på Facebook, men med en fysisk bog er vi vant til, at den skal læses fra første til sidste side. Den indgyder en form for respekt, som vi efterkommer ved at tage det hele med i rigtig rækkefølge. Men sådan behøver det jo ikke at være. Hvis konsekvensen er, at vi aldrig får åbnet bogen, så er det vel bedre, at vi plukker de input, som vi kan bruge til noget – og lader resten ligge. Men hvordan kan vi være sikre på, at vi finder det, der er relevant – så vi sorterer de rette ting fra? Man går systematisk til værks.
 


Tre trin til bogslugning

Tag udgangspunkt i hjernens præmisser for at lære og huske – den skal have overblik og struktur før detaljer. På den måde kan hjernen finde frem til, hvilke allerede velkendte emner det nye knytter an til. Så er der en ”krog” at hænge den nye viden op på.

Inden læsningen kommer du bedst fra start med lidt opvarmning, så du har de rette rammer for at få det optimale udbytte.

1. Forberedelse: Overblik og vurdering

Tag bogen i hånden og lad fingrene løbe hen over siderne. Se på forside, bagside og omslag. Hvad handler den om? Hvilken sværhedsgrad er den på? Hvor omfangsrig er den? Hvad virker vigtigt? Og er du motiveret for at læse den?

Med undtagelse af påkrævet pensumlitteratur, så er den gyldne regel, at hvis du ikke er motiveret for at læse bogen, så lad være! Hvis konklusionen er ”jeg burde nok, når nu jeg har købt den”, så vil det med al sandsynlighed være rent tidsspilde at give sig i kast med den, for din hjerne vil ikke rigtig lege med og lave de forbindelser, der betyder, at du husker det, du læser. Men hvis motivationen er der, så er det værd at stille sig selv spørgsmålet: ”Hvor lang tid vil/kan jeg afsætte til at læse denne bog?”

2. Gennemblik: Struktur og udvælgelse

Nu hvor du har fået overblikket, gælder det strukturen. Afsæt 3-5 min., hvor du sørger for, at se hele bogen igennem – hurtigt og uden at fordybe dig. Pas på med at blive hængende for længe ved indholdsfortegnelsen, sørg i stedet for at nå hele vejen igennem til evt. stikordsregister eller ordliste, og sug indtryk til dig fra billeder og andre visuelle effekter. Du burde nu have fået en fornemmelse for, hvad der er vigtigt, relevant eller interessant for dig at læse.

3. Læsning: Fordybelse i udpluk

Nu kan du sætte dig godt til rette – og gerne med en blyant i hånden, så du kan tage noter undervejs. Hav for øje, hvorfor du læser disse afsnit, og dediker din fulde opmærksomhed til læsningen.

Skal det sidde fast?

Done! Du er nu færdig med den bog, og kan lægge den fra dig med god samvittighed – uden at bekymre dig om de kapitler og afsnit, som du bevidst har sprunget over. Men hvis du vil være helt sikker på, at du nu også kan huske det læste om fx 1 år, så er tommelfingerreglen, at du skal repetere 5 gange – samme dag, næste dag, efter 1 uge, efter 1 måned og efter 4-6 måneder. Så kan du slynge om dig med relevante pointer lang tid frem.

Så er det bare at vælge, hvilke bøger du først vil kaste dig over, og glæde dig over tilfredsstillelsen ved at finde tid til den faglige opdatering.


Vil du vide mere?

På Teknologisk Institut har vi flere forskellige kursr i personlig effektivitet. Du får redskaber til at skabe overblik, prioritere dine opgaver i en travl hverdag og planlægge en effektiv arbejdsdag. På målrettede kurser kan du træne teknikker til fx at accelerere din indlæring og hukommelse. Læs mere om kurserne, eller ring til os på  72 20 30 00, så vi kan vejlede dig i den rigtige retning.

Kilde:Tak til underviser Mads Brøbech for disse og flere gode læringsværktøjer på Teknologisk Institut.