Affaldsprodukter kan rumme værdifulde proteinkilder

Kasper  Runager

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 08.

Værdifulde proteinkilder i reststrømme

Affaldsprodukter kan rumme værdifulde proteinkilder

Sidder du på en proteinkilde, der er guld værd? Det kan der være god grund til at undersøge nærmere, ikke mindst for fødevareproducerende virksomheder.

Fra 10 kroner til 500 kroner pr. kilo

Traditionelt set har reststrømme fra fødevareproduktion været betragtet som affald, som virksomheden endda har betalt penge for at komme af med. Den situation har ændret sig, fordi samfundet og virksomhederne selv stiller større krav til bæredygtig produktion og ansvarlig ressourceudnyttelse. Her kan virksomheders restprodukter og spildstrømme rumme et skjult potentiale, der kan gavne klima, miljø og forretning.

Skjulte værdier i en reststrøm kan findes ved at kortlægge indholdet og teste det for højværdifunktioner. Ved at kortlægge indholdet af reststrømmen kan det bane vejen for at øge værdien af et eksisterende produkt eller udvikle et helt nyt.

”Man kan sagtens forestille sig en virksomhed med en reststrøm, der måske omsættes til dyrefoder til under 10 kroner kiloet. Men hvad hvis reststrømmen rummer proteiner med egenskaber, der er for eksempel antioxiderende eller blodtrykssænkende? Så kan kiloprisen pludselig ende på over 500 kr.,” fortæller faglig leder Kasper Runager.

Værdiafdækning og rådgivning

Kasper Runager og hans kollger bliver jævnligt kontaktet af virksomheder, der står med et restprodukt, som ikke rigtig udnyttes til noget – eller måske endda bliver kasseret. Der kommer hans viden om proteiner i spil.

”Proteiner er ikke bare én ting, og derfor er det vigtigt at få kortlagt, hvad det er for proteiner, reststrømmen indeholder, så virksomheden kan få åbnet potentialet i det. Her på Teknologisk Institut råder vi over avancerede laboratoriefaciliteter og analyseværktøjer, der hjælpe med at værdiafdække en reststrøm. Og vi står klar med rådgivning, så data kan blive omsat til konkret produktudvikling,” fortæller Kasper.

Viden der skaber værdi

Under den videre produktudvikling kan virksomheden også nyde godt af Teknologisk Instituts brede kompetencer inden for udvinding af højværdiprodukter, der spænder fra indledende pilotproduktioner over varedeklarationer til forbrugertests og meget andet.

 

Kaffegrums med små guldstykker